V Žalcu se je družina zaprla v stanovanje, da bi preprečila odvzem otroka


otrokV Žalcu se je danes v stanovanje zaprla štiričlanska družina. Starša namreč socialni službi nista dovolila odvzeti triletnega otroka, ki sta ga sicer pred tem odpeljala iz Centra na Igu.

Po poročanju Radia Slovenija (od 20 minute naprej) se je danes v Žalcu odvijala prava drama. Štiričlanska družina se je namreč zaprla v stanovanje, ker starša nista pustila, da bi jima socialna služba odvzela triletnega otroka.

Oče in mati naj bi sicer že pred prazniki iz Centra na Igu odpeljala svojega triletnega otroka, da z družino preživi praznike, a ga nato nista pripeljala nazaj. Danes so zato uslužbenci Centra za socialno delo Žalec prišli po otroka, da bi ga odpeljali nazaj na Ig, a se je družina za več ur zaprla v stanovanje saj nista dovolila, da otroka odpeljejo nazaj. Starša sta vrata odprla šele, ko so se gasilci in policisti že začeli pripravljati za vdor v stanovanje.

Oče otroka Adrijano Keber je za Radio Slovenija izjavil, da je otrok avtist in, da sta se s partnerico za takšen korak odločila, ker inštitucije z njim ne znajo ravnati. Krivdo je prevalil na CSD Žalec.

Materi triletnega otroka so sicer že pred časom odvzeli 14-letno hčerko, ki jo ima z drugim partnerjem. Danes pa naj bi ji CSD izročil še odredbo o odvzemu trimesečnega sina, ki je trenutno še v njeni oskrbi. Po pisanju Večera pa naj bi sosedje znali povedali, da se iz stanovanja pogosto slišijo prepiri med partnerjema.

Tako policija, kot tudi Center za socialno delo Žalec, glede postopka sicer ne dajejo konkretnih izjav.

V policiji so zgolj potrdili, da varujejo postopek, ki ga vodi Center za socialno delo. Direktorica centra Heleno Bezjak Burjak, pa je povedala, da je odvzem otroka vedno zadnji ukrep, ki se ga poslužijo, vendar to vedno storijo po tehtnem premisleku. Povedala je še, da se na teren sicer vedno odpravijo sami. Ko pa se na terenu zgodi kakršnakoli reakcija, na podlagi katere ocenijo, da je kdo ogrožen, pa za asistenco prosijo policijo.