Zaposlena v ZD Žalec za denar izdajala lažna potrdila o cepljenju


V ZD Žalec naj bi dva zaposlena proti plačilu izdajala potrdila o cepljenju. Nepravilnosti so v domu zaznali pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register. Opravljen je bil tudi izredni interni nadzor, ki naj bi potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih sodelavcih s področja zdravstvene nege. Zaposlena sta bila že odstranjena z delovnega mesta, primer pa so že prevzeli kriminalisti.

Po poročanju večih medijev naj bi se v ZD Žalec dogajale nepravilnosti pri izdajanju potrdil o cepljenju. Dva zaposlena naj bi namreč proti plačilu izdajala lažna cepilna potrdila. Potrdila naj bi zaračunavala celo do 400 evrov.

Kot so povedali v žalskem zdravstvenem domu, so nepravilnosti zaznali pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Z nepravilnostmi je bila takoj seznanjena direktorica ZD Žalec dr. Hana Šuster Erjavec ter strokovnega vodjo doma. Nemudoma je bil izveden izredni interni strokovni nadzor, ki je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih s področja zdravstvene nege.

“Zoper imenovana je Zdravstveni dom izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta, hkrati pa zoper njiju poteka postopek skladno z delovno pravno zakonodajo. Prav tako pa je bila podana kazenska ovadba na Policijsko upravo Celje, Sektor kriminalistične policije, ki že izvaja vse potrebne postopke. O ugotovitvah internega strokovnega nadzora je Zdravstveni dom obvestil tudi ministrstvo za zdravje in NIJZ,” so v sporočilu za javnost zapisali v žalskem domu.

Primer prevzeli kriminalisti

Primer so prevzeli tudi kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, ki v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine v zvezi obstoja razlogov za sum storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. S PU Celje so še sporočili, da podatkov o konkretnih osebah in osredotočenem sumu kaznivega dejanja v tej fazi preiskave še ne morejo posredovati.

Cepljenje se je sicer v zadnjih dneh zelo upočasnilo. Medtem pa epidemija znova hitro pridobiva na pospešku. Zadnji podatki o epidemičnem stanju najdete tukaj.