Celjski ortoped krivde v zameno za nižjo kazen ni priznal


korupcija-zdravstvoZ zaslišanjem obtoženih, med katerimi sta tudi dva celjska zdravnika, se je začel predobravnavni narok v korupcijski aferi v zdravstvu. Obtožnice se nanašajo na nedovoljeno sprejemanje daril, pranje denarja in ponarejanje ter uničevanje poslovnih listin. Tožilstvo sumi, da naj bi trije obdolženci dobili po sto tisoč evrov podkupnine, dva pa še več.

Pred sodnico je že stopil prvi izmed dveh obtoženih celjskih zdravnikov. Tedanji predstojnik ortopedije Samo Karel Fokter krivde v zameno za nižjo kazen ni priznal.

Na ljubljanskem Okrožnem sodišču se je začel predobravnavni narok z zasliševanjem obtoženih v korupcijski aferi v zdravstvu, ki je izbruhnila lani avgusta. Med osumljenimi sta se takrat znašla tudi dva ugledna celjska zdravnika. Travmatolog v Splošni bolnišnici Celje Miodrag Vlaović ter nekdanji celjski ortoped Samo Karel Fokter.

Slednji, ki ga obtožnica bremeni, da je kot tedanji predstojnik ortopedije od družbe Emporio Medical, zato da bo ta še naprej dobavljala ortopedski material celjski bolnišnici, zahteval in tudi prejel podkupnino v skupni višini nekaj več kot 6000 evrov, poleg tega pa še ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter preprečitve dokazovanja, je tako včeraj že stopil pred sodnico poroča 24ur.

Tožilec Iztok Krumpak je na zaslišanju Fokterju v zameno za priznanje krivde ponudil nižjo kazen (enotno enoletno zaporno kazen v obliki družbeno koristnega dela, 4000 evrov denarne kazni in vračilo prejete podkupnine), vendar je Fokter priznanje krivde zavrnil in se izrekel za nedolžnega. V primeru, da mu bo krivda sedaj dokazana skozi postopek, grozi Fokterju daljša zaporna kazen, ki ne bo v obliki družbeno koristnega dela, višja denarna kazen, odvzem nezakonito pridobljenega premoženja in enoletna prepoved opravljanja poklica.

Fokterjev odvetnik Janez Koščak je po koncu zaslišanja dejal, da je njegov klient v celotni zadevi le “kolateralna škoda” ter, da bosta s Fokterjem sodišču dokazala neresničnost očitkov.