Za smrt sedemletne kolesarke naj bi bil odgovoren pogodbenik za vzdrževanje ceste


kolo nesrecaCeljski kriminalisti so mesec dni po nesreči sedemletne deklice, ki je  na relaciji med Vojnikom in Šmartnim v Rožni dolini s kolesom zapeljala v udarno jamo ob cesti in padla, zbrali dovolj dokazov, da naj bi bil za tragedijo odgovoren pogodbenik za vzdrževanje ceste, VOC. Po navedbah Dela naj bi kazenska ovadba doletela Marka Cvikla, direktorja podjetja Vodovod – Kanalizacija, d. o. o., iz Celja (VOC).

Naj spomnimo, da je 5. julija sedemletnica iz Brezove pri Vojniku z očetom in sestro kolesarila. Na ravnem delu ceste, na neurejeni bankini, je izgubila ravnotežje, zapeljala v udarno jamo in padla. Po padcu naj bi celo vstala, a se je takoj za tem zgrudila in obležala. Kljub naglemu prihodu reševalcev (ti so bili na kraju nesreče v desetih minutah) in ustrezni zdravniški oskrbi, ji ni bilo pomoči in je umrla v Splošni bolnišnici Celje.

Nekoliko presenetljivo je dejstvo, da so opozorilno tablo, ki označuje nevarnost na cesti, na odseku ceste, kjer se je deklica smrtno ponesrečila, namestili šele po dogodku. Kljub vsemu pa mora vzdrževalec cest slednje vzdrževati v skladu z določili, ki omogočajo varen promet, opravljati mora nadzor, ki omogoča pravočasno ukrepanje. Seveda če tega ne opravlja, odgovarja.

V tem primeru naj bi šlo za kaznivo dejanje, storjeno iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt ene ali več oseb, predvideva zaporno kazen do osmih let zapora.