Zaporna kazen zaradi prejemanja nedovoljenih daril tudi za celjska zdravnika

17. 02. 2021 14:27

Okrožno sodišče v Ljubljani je izreklo sodbo zdravnikom zaradi korupcije v zdravstvu. Med obsojenimi so tudi zdravniki s Celjskega.

Zdravniki Vane Antolič, Rok Vengust, Samo Karlo Fokter in Robert Janez Cirman bodo za zapahi sedeli od deset mesecev pa do treh let. Poleg tega jih je doletela še denarna kazen in odvzem premoženja. Sodba še ni pravnomočna.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je izrekel sodbo zdravnikom, ki so bili obtoženi korupcije v zdravstvu. Zdravniki so bili spoznani za krive nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical, pri katerem so za protiuslugo naročali medicinski material določenega proizvajalca. Sodišče je za krivega nedovoljenega dajanja daril spoznalo tudi nekdanjega komercialista v podjetju Emporio Medical Darka Žafrana.

Vane Antolič je dobil leto in šest mesecev zaporne kazni ter denarno kazen v višini 8100 evrov. Janez Cirman je dobil tri leta zaporne in 20.000 evrov denarne kazni, Samo Karlo Fokter, nekdanji vodja ortopedije v SB Celje, je dobil deset mesecev zapora in 6.000 evrov denarne kazni. Rok Vengust, ki je na začetku kariere, takoj po končanem študiju, stažiral v SB Celje kasneje pa kariero nadaljeval v UKC Ljubljana, pa je dobil dve leti in dva meseca zapora ter 15.000 evrov denarne kazni. Nekdanjemu komercialistu Emporio Medical Žafranu pa je naložilo eno leto in šest mesecev zapora ter 10.000 evrov kazni.

Cirmanu, Fokterju in Vengustu je sodišče izreklo še odvzem prejete nedovoljene nagrade, in sicer Cirmanu 53.000 evrov, Fokterju 6.000 evrov in Vengustu 33.000 evrov. Tožilstvo je sicer predlagalo tudi začasno prepoved opravljanja poklica, a sodišče te kazni ni izreklo. Zaradi slednjega se bo tožilec Krumpak pritožil, saj meni, da bi moralo sodišče poleg predlaganim kaznim slediti tudi predlogu tožilstva, da se obsojenim zdravnikom odvzame licence, saj da so kazniva dejanja storili v času opravljanja svojega poklica.

Na sodbo se bodo pritožili tudi zagovorniki obtoženih, saj da obsodba ne temelji na dokaziv temveč na sklepanjih senata.

Sojenje je zaradi velikega števila vpletenih razdeljeno v več skupin, V tokratno je bil sprva uvrščen tudi upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, vendar ga je sodišče zaradi zdravstvenih težav začasno izločilo iz postopka.

Kriminalisti so primer začeli preiskovati že leta 2013, leta 2018 pa so bile zoper na specializirano državno tožilstvo vložene obtožnice zoper vpletene v korupcijsko afero s podkupovanjem v zdravstvu.

Ugotovitve sodnega senata:

“Po oceni sodnega senata je bilo dokazano, da so imeli zdravniki vpliv na to, kateri material bodo uporabljali. Tako so na primer na oddelku za hrbtenično kirurgijo na ljubljanski ortopedski kliniki, ki ga je vodil Vengust, medicinski material dobavitelja Emporio Medical začeli uporabljati na njegovo pobudo. Prav tako po besedah sodnice ne gre prezreti, da je Žafran ponudbo in predračune naslovil neposredno na Vengusta. Antolič pa je kot predstojnik ortopedske klinike pri javnih razpisih poskrbel za strokovne kriterije, predlagal strokovnega člana komisije, ki je ocenjeval ponudbe, lahko je tudi sprejemal odločitev, da se nabava materiala prekine. Vpliv na izbiro ponudnika sta imela tudi Cirman kot vodja oddelka v bolnišnici Valdoltra in Fokter kot predstojnik oddelka v celjski bolnišnici.

Žafran pa je bil po besedah Fekonje vezni člen med zdravniki, s katerima se je dogovarjal glede podkupnin, to pa je sporočal nekdanjima solastnicama podjetja Emporio Medical Ani in Urški Jurković. Pri dajanju nagrad je Žafran sodeloval tako, da je izračunaval nagrade, na podlagi njegovih izračunov pa sta Jurkovićevi odrejali nakazila zdravnikom na bančne račune v tujini ali pa na Žafranov račun na Hrvaškem, ki ga je odprl prav z namenom nakazil za plačevanje zdravnikom,” so sodbo povzeli na portalu 24ur.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 0,855 seconds.