10 celjskih umetnikov razstavlja v nemškem Singnu


Ob sobotnem mednarodnem dnevu muzejev so v nemškem mestu Singen, s katerim ima Celje partnersko sodelovanje vzpostavljeno 35 let, odprli 6. Singensko galerijo na prostem, na kateri je svoja umetniška dela poleg tamkajšnjih umetnikov razstavilo tudi deset celjskih ustvarjalcev.  

Celje in Singen, ki leži ob Bodenskem jezeru, sta leta 1989 podpisali partnersko pogodbo. Mesti od takrat iskreno prijateljstvo, ki je povezalo mnoge prebivalce obeh mest, predvsem na področju kulture in šolstva. Plodno sodelovanje je dalo že marsikateri skupni projekt, ki je poglobil vezi med mestoma in njunimi prebivalci.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu muzejev so v Singnu odprli galerijo na prostem, ki jo pripravlja tamkajšnje društvo slikarjev, ki letos praznuje 75 let delovanja. Razstava obsega 29 slik in je največja doslej – tudi zavoljo celjskega pridiha, saj je svoja umetniška dela poleg singenskih umetnikov razstavilo tudi deset celjskih ustvarjalcev: Jure Cvitan, Matej Čepin, Narcis Kantardžić, Tomaž Milač, Keiko Miyazaki, Ervin Potočnik, Mojca Senegačnik, Iva Tratnik, Manja Vadla in Dalibor Bori Zupančič.

Odprtja galerije, s katero smo skupaj s predstavniki mesta Singen obeležili 35 let partnerstva med tem nemškim mestom in Celjem, se je udeležila tudi delegacija Mestne občine Celje.

Ob tem je župan Matija Kovač dejal: »Zelo sem vesel pobude mesta Singen, da tja pripeljemo naše umetnike in pripravimo skupno razstavo, ki je še en lep pokazatelj našega prijateljstva, ki ga negujemo na zelo raznolikih področjih. Celje je ponosno na partnerstvo s Singnom, ki je za nas nedvomno najbolj razvejano, najbolj bogato in živahno medmestno partnerstvo. Obe mesti sta zelo dejavni na področju kulture, zato smo veseli, da so naši umetniki dobili priložnost za prikaz svojega dela na tej razstavi, ki predstavlja tudi lepo promocijo Celja. Zagotovo je skupna razstava nova spodbuda za nadaljnje tesno sodelovanje med mestoma in njunimi prebivalci, predvsem pa je tudi dokaz, kako lahko kultura poveže ljudi ter ustvarja trajne vezi med njimi.«

Preberite tudi:

Celje sklenilo pobratenje s srbskim mestom