110-letnica edinega celjskega dnevnika doslej


Na današnji dan je v Celju začel izhajati Narodni dnevnik, ki je izhajal dve leti.

Takšne so bile uvodne besede, ki jih je zapisal urednik Vekoslav Spindler:

Dolgo pričakovani spodnještajerski  „Narodni dnevnik” stopa danes prvič pred slovensko javnost. Mnogi se nas vesele in nas pozdravljajo, mnogi nas  že pri rojstvu sovražijo ter delajo načrte, kako bi nas upropastili. Vendar  je naša pot neodvisna nasproti vsem  pomislekom. S trdnimi načrti in z dobrimi nadami začenjamo.

„Narodni dnevnik” bode v prvi vrsti neizprosen branitelj naših narodnih pravic in pospeševatelj teženj slovenskega naroda. Ne vsled malikovanja pred narodnostno idejo kot tako, ampak zato, ker se  mora baš naš narod obupno boriti za svoj obstoj in za svojo bodočnost na sproti narodom, ki nas obdajajo in  nasproti krogom, ki pri nas vladajo.

Prva številka je izšla na osmih straneh in je vsebovala tudi oglase.

Če vas zanima več, je na razpolago digitalirizana verzija časopisa (klik!)

Tako pa so v Narodnem dnevniku zapisali ob svoji zadnji številki, 31. 12. 1910:

Svojim prijateljem v slovo!
Z današnjo številko zaključuje »Narodni Dnevnik« svoj drugi letnik in obenem preneha izhajati. Na njegovo mesto bo stopil starejši in močnejši tovariš, »Slovenski Narod«, kateri bode z vso silo in energijo nadaljeval boj proti nemškutariji in z njo na tihem in javno zvezanim mednarodnim klerikalizmom na Spodnjem Štajerskem.
»Narodni Dnevnik« je pomenjal prvi poskus slovenskega dnevnika na Spodnjem Štajerskem. Ta poskus se je ponesrečil — ne morda zaradi pritiska nemškutarjev in vseh spodnještaj. duhovnikov, ki so ga zaradi njegove odločno narodne smeri in zaradi njegove resnicoljubnosti ter nesebičnega truda za narodov napredek smrtno sovražili — temveč zato, ker se plast slov. razumništva na Spodnjem štajerju še ni toliko zgostila, da bi si mogla vzdrževati samostojen dnevnik. Nekateri posamezniki, kateri bi morda lahko listu pomagali, da bi prestal kritična mlada leta, ki so težka pri vsakem novem časnikarskem podjetju, niso imeli smisla za velik pomen domačega dnevnika v političnem, kulturnem in gospodarskem oziru — no in to vse je pospešilo korak, katerega je napravilo listovo lastništvo z ustavljenjem nadaljnega izhajanja »Narodnega Dnevnika«

*foto: Kamra.si