12. likovna razstava »Svoboda« skupine Prijatelji in učencev OŠ Lava (foto)

23. 05. 2022 06:12

Po dveh letih »prisiljenega« predaha, ki ga je vsilila epidemija, so na OŠ Lava lahko nadaljevali s tradicionalnimi druženji likovnih Prijateljev na OŠ Lava.

“Pred dvema letoma smo iskali inspiracijo v dotikih narave, v času, ki pa je sledil, kakšno naključje, smo bili prikrajšani za marsikateri stik in druženje. Prepričana sem, da bomo odslej bolj hvaležni in znali ceniti svobodo in sproščenost, ki smo je vsaj začasno deležni. A vsaka  svoboda meji na svobodo bližnjega, ki zajema tudi  skrb zanj in s tem tudi za naše skupno zdravje in življenja vseh nas,” o nadaljevanju tradicionalnega likovnega druženja uvodoma pove ravnateljica OŠ Lava mag. Marijana Kolenko.

Minulo in letošnje leto so tako pod mentorstvom priznanega celjskega slikarja Dušana Amanoviča likovni prijatelji ostali zvesti naravi, inspirirani z njo, z likovnim raziskovanjem raznovrstne motivike s poudarkom na svobodi v svetu narave, so nastala raznovrstna likovna dela: metulj, čebelica, muca, levčki, harmonija vodnega sveta od rek, jezer do morja, pikapolonica, športnik, čoln, krajine v raznih odtenkih, labod, ptice, pa tudi ples žene in navsezadnje tudi kokoške ter njim ljubi petelinčki.

Motivika narave je doživela svobodo v izrazu, likovnih pristopih, barvah, čutenju

Motivika narave je doživela svobodo v izrazu, likovnih pristopih, barvah, čutenju. Svoboda je rdeča nit likovnih del likovnikov in tudi učencev OŠ Lava, ki zaokrožajo likovno ustvarjalnost pod mentorstvom likovne pedagoginje Katje Kovše, ki je učence popeljala od realnih motivov do abstrakcije.

Svoboda s svojo večplastnostjo navdušuje, navdihuje, oživlja, dopušča čutenje ob ogledu razstavljenih likovnih del prav slehernega posameznika. Svoboda mu dopušča svobodo dojemanja, doživljanja in »potapljanja« v umetniške globine ali pa opazovalcu preprosto pušča subjektivno realno občudovanje slik na njemu lasten način. Umetnost je namenjena prav temu – da posamezniku ponudi estetsko ugodje in ga nagovarja s subjektivnim doživljanjem ob katerem se tudi dobro počuti.

Otvoritev razstave oplemenitili glasbeni umetniki

Otvoritev razstave v avli OŠ Lava so oplemenitili glasbeni umetniki: harmonikar Nejc Petelinšek, učenki šole – četrtošolki Iva in Nuša – duet flavt, številne obiskovalce so nagovorile vodja skupine Prijatelji Amina Kolarič, mentorica učencev Katja Kovše ter ravnateljica šole, mag. Marijana Kolenko.

Likovna razstava je na ogled v avli OŠ Lava vse delovne dni v tednu od 8.00 do 19.00. Vsekakor je razstava vredna ogleda. Razstavo si bo možno ogledati vse do 9. junija 2022.

Za zdravljenje duše v post-epidemioloških časih je odlična terapija prav ogled in čutenje razstavljenih slikarskih del.

A.K., M.K., foto: OŠ Lava

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 4,553 seconds.