130 celjskih pevcev v 450-članskem izbranem gimnazijskem zboru Slovenije


V soboto zvečer je v ljubljanskem Cankarjevem domu v okviru 450-članskega pevskega zbora, ki je sestavljen iz pevk in pevcev izbranih slovenskih gimnazij, sodelovalo tudi 130 mladih iz treh celjskih kolektivov.

Celjski dirigentski trio; vir foto: MOC

Tako so v okviru Potujoče muzike 2023 Javnega sklada Republike Slovenije za kulturo nastopili trije celjski gimnazijskih zbori, in sicer Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju pod vodstvom dirigenta Tomaža Marčiča, MeMPZ Šolskega centra Celje pod vodstvom Matevža Pušnika in Dijaškega pevskega zbora Gimnazije Celje – Center pod taktirko Davida Preložnika.

Gre za dogodek, ki ga pripravljajo vsaki dve leti, prva izvedba pa datira v leto 2011. Izbrani program je bil nabor preizkušenih skladb za odrasle zbore, ki jih zmorejo odpeti tudi mladi.

Celje s svojim mednarodnim mladinskem pevskim festivalom velja za močno središče tovrstne dejavnosti. Tako bodo aprila na državnem tekmovanju v Narodnem domu v Celju nastopili najboljši mladinski zbori iz vse Slovenije.

Pevci so zaznamovali celjske ulice drugo decembrsko nedeljo, ko so obeleževali svetovni dan zborovskega petja. Poglavitno sporočilo tega praznika je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.