140 nastopajočih navdušilo v Opernih sanjah


Sinoči se je v Celjskem domu odvil večer opernih arij, ki so ga pri Glasbeni šoli Celje poimenovali z Operne sanje. Gre za projekt, ki je vključil okrog 140 nastopajočih.

V ospredju je bila ljubezenska zgodba; foto: GŠC

Zgodba, ki jo je doživeto pripovedoval Pripovedovalec Gal Gros, dijak I. gimnazije v Celju, je obiskovalce odpeljala v svet opernih arij, v svet neverjetnih ljubezenskih, sovražnih in prijateljskih preobratov.  Zgodba je govorila o mladem dekletu, ki je izgubilo upanje v čarobni svet. V temni noči jo je premamila neznana svetloba. Ko je v roke vzela bleščečo knjigo, so jo vanjo potegnile znamenite zgodbe opernih arij o grofih, Teharskih junakih, Hoffmanovih pripovedkah, Figaru, Taminu in Pamini, v senci vsega tega pa je Klara reševala svojega Hrestača pred zlobnim mišjim kraljem.

Foto: GŠC

Kot solisti so se predstavili dijaki umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo pri GŠC izvajajo s I. gimnazijo v Celju, Luri Urankar (mentorica Mojca Hladnik), Lucija Novak in Urh Feldin (mentor Davor Mikulić), nekdanja dijaka Jaka Novak in Matic Dokler, njihova sodelavka Mojca Hladnik, tenorist Matic Zakonjšek, tudi njihov nekdanji dijak, trenutno zaposlen kot operni solist v Hrvaškem narodnem gledališču v Osijeku, ter sopranistka Martina Burger, ki je pred nekaj leti tudi poučevala na Glasbeni šoli Celje. Vsi solisti so tako ali drugače povezani z Glasbeno šolo Celje.

Foto: GŠC

Solisti so nastopili ob boku Pihalnega orkestra Glasbene šole Celje pod taktirko dirigenta Gašperja Salobirja, Vokalne skupine MBH pod umetniškim vodstvom Matevža Pušnika, ki so se jim pridružili tudi nekateri pevci Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju.

Foto: GŠC

Plesne koreografije plesalk sodobnega plesa je pripravila mentorica sodobnega plesa na Glasbeni šoli Celje, Sandra Koren, baletne koreografije pa je sestavila mentorica baleta Glasbene šole Celje, Leticia Dvoršak. Zgodbo deklice je odplesala plesalka sodobnega plesa Veronika Belina (mentorica Sandra Koren).

Avtorici zgodbe Erika Frantar in Metka Lipovšek sta pripravili tudi scenarij celotnega projekta Opernih sanj, za katerega lahko rečemo, da je bil eden od vrhuncev decembrskega kulturnega dogajanja v Celju.