22. Veronikino nagrado prejel pesnik, ki zmore svojo družbenokritično ost izraziti preprosto (dopolnjeno)


Na sinočnji podelitvi 22. Veronikine nagrade na celjskem starem gradu je priznanje izmed petih nominirancev prejel pesnik in prevajalec Tone Škrjanec, avtor zbirke Dihaj.

Nagrado za življenjsko delo, zlatnik poezije, je prejela Celjanka Bina Štampe Žmavc.

Med peterico nominirancev je bilo z Zoranom Pevcem zastopano tudi Celje.

Izvolite prebrati mnenje strokovne komisije o zmagovalčevem delu:

tone_skrjanecV svoji zadnji pesniški zbirki Dihaj je Tone Škrjanec izmojstril poetiko ležernega obstranca, ki piše o na videz nepomembnih vsakdanjih rečeh, ki se ne vklaplja v tradicionalno hrepenenjsko paradigmo slovenske poezije. Nič neposredno usodnega ni v njegovih čutnih sinestezijah ob doživetjih jutra, poldneva in večera, ki tvorijo ogrodje zbirke. Toda ta ležernost in brezusodnost sta varljivi, nista nekaj, kar pride samo od sebe skozi predajanje trenutku, ampak sta doseženi z močjo pesniške meditacije. Nikakor ju ne gre zamenjevati z brezbrižnostjo.

tone_skrjanec-dihajČe Škrjančeve pesmi beremo med vrsticami, lahko v njih zaznamo globok eksistencialni angažma in ranljivost ob zavedanju, da so v današnji družbi topli in pristni človeški odnosi vse bolj ogroženi. Če smo Škrjanca prej poznali predvsem po drobnih epifanijah, ki so se pesniku razkrivale ob nenavadnih banalnostih mestnega življenja, tokrat lahko v njegovih verzih začutimo tudi tesnobo in nelagodje.

Samo on lahko družbeno kritiko izrazi preprosto in lakonično v nekaj besedah: »premalo prostora za življenje, premalo za lepoto«. In samo on lahko z nekaj psihedeličnimi besedami priklicuje boljše, toplejše čase: »volna. in pliš. ne žica.«

Dodajmo, da je žirija v zasedbi predsednika dr. Igorja Divjaka, literarnega kritika in prevajalca, Mojce Pišek, novinarke in kritičarke ter pesnika Iva Stropnika, vrednotila pesniške zbirke, ki so izšle v času od junija 2017 do vključno maja 2018.

mala_veronika_2018_tilen_letnerNa včerajšnjem večeru poezije je bila podeljena tudi mala Veronika za najboljšo srednješolsko pesem v okviru natečaja.

Zmagovalec natečaja je Tilen Letner z Gimnazije Celje – Center, ki je prejel glavno nagrado.

mala_veronika_2018_tjasa_korosecZmagovalka občinstva preko spletnega glasovanja je postala Tjaša Korošec.

Gre za dijakinjo Srednje zdravstvene šole Celje.

*foto: Boštjan Čadej