85-letnico skladatelja Jakoba Ježa obeležili tudi celjski srednješolski zbori (foto, video)


S sinočnjim koncertom srednješolskih pevskih zborov in pogovorom z enim največjih sodobnih slovenskih komponistov zborovske glasbe Jakobom Ježem, so v celjskem Narodnem domu obeležili 85-letnico tega skladatelja. V koncertnem programu, ki ga je povezoval dijak Gimnazije Celje – Center Žan Augustinčič, so štirje celjski srednješolski pevski zbori izvedli 7 pesmi, katerim je nedvomno velik pečat pustil skladatelj Jakob Jež.

Jakob Jež je močno povezan s knežjim mestom, saj je kot dijak celjske gimnazije ravno v Celju prejel svoje prvo formalno glasbeno znanje. Kasneje, leta 1954, je ob študiju kompozicije končal študij glasbene zgodovine. Jež je poklicno deloval v glasbenem šolstvu, med drugim je bil profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, urejal pa je tudi glasbeni reviji Grlica in Naši zbori. Prejemnik več kot dvajsetih nacionalnih in mednarodnih nagrad ter priznanj je avtor zajetnega opusa, ki v veliki meri obsega vokalno glasbo in odraža visoko umetniško vrednost. Poleg Kozinove nagrade Društva slovenskih skladateljev, nagrade Prešernovega sklada je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kot skladatelj srednje generacije predstavlja samoniklo osebnost, ki se sicer naslanja na sodobne kompozicijske vzore, vendar jih podreja svojim lastnim vsebinsko-izraznim vzgibom. Pri izbiranju besedil za svoje vokalno-instrumentalne kompozicije pa rad poseže tudi v slovensko kulturno zgodovino.

Mešani mladinski PZ ŠCC, Dekliški PZ GCC, VZ FaVoZa in Mešani mladinski PZ I. gimnazije Celje.

Skladateljevemu 85. rojstnem dnevu so se poklonili mladinski zbori I. gimnazije v Celju, Gimnazije Celje – Center in Šolskega centra Celje. Mešana mladinska sestava, ki delujeta na I. gimnaziji v Celju (zborovodja: Tomaž Marčič) in Šolskem centru Celje (zborovodkinja: Andreja Ocvirk), pa tudi Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (zborovodja: David Preložnik) se lahko pohvalijo z bogato, več desetletno tradicijo, ter številnimi priznanji, odličji in koncerti na slovenskih in tujih tekmovanjih, festivalih in turnejah.

Seveda pa ne moremo mimo fantovske vokalne zasedbe GCC FaVoZa (zborovodja: Gregor Deleja), enemu redkih tovrstnih sestavov v Sloveniji, ki lahko kljub kratki, štiriletni zgodovini, med svoje dosežke uvrsti eno mednarodno in eno nacionalno odličje ter več odmevnih turnej in koncertov.

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje se je predstavil z ljudsko iz Bele krajine Igraj kolce, Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center s slovensko ljudsko Moj Očka, Ježevo Vodomke in Slomškovo Lahko noč, FaVoZa z Ježevo Verzi ter Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju z Ježevo Življenje ino smrt ter slovensko ljudsko Rasti mi, rasti.

Med koncertom je potekal pogovor s skladateljem, ki ga je vodila ena največjih poznavalk Ježevih del, mezzosopranistka mag. Barbara Jernejčič Fürst. Vse sodelujoče šole, Mestna občina Celje in Hiša kulture Celje so skladatelju predale prav posebno darilo ob visokem jubileju in se mu v imenu vseh zborov iz Celja in regije ter Mednarodnega mladinskega pevskega festivala zahvalile za številna dela.

Pred zaključkom je na oder stopil tudi župan MOC Bojan Šrot, ki se je zahvalil nastopajočim in Jakobu Ježu zaželel vse dobro ob njegovem visokem jubileju. Ob tej priložnosti je izpostavil pomen kulture in ustvarjalnosti za Knežje mesto ter skladatelju poklonil sliko celjskega slikarja Narcisa Kantardžića.

V spodnjem video posnetku lahko prisluhnete zanimivemu pogovoru z Jakobom Ježem, ki je sogovornici in obiskovalcem postregel s številnimi zabavnimi in poučnimi dogodki iz njegovega življenja. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na koncertu ob 85-letnici skladatelja Jakoba Ježa.

[simpleviewer width=100% height=700 id=467]

eH