Aljaž Primožič dobitnik Župančičeve Frulice 2019

13. 06. 2019 06:30

aljazprimozic_1

Najboljši srednješolski pesnik leta 2019 prihaja z Gimnazije Celje – Center. Tretješolec Aljaž Primožič je s pesmijo Moje stanovanje prepričal strokovno komisijo enega najstarejših mladinskih literarnih tekmovanj na naših tleh.

Župančičeva frulica je projekt z 29-letno tradicijo. Vključuje mlade literarne ustvarjalce in umetnike govorjene besede iz preko 100 slovenskih in zamejskih šol. Zaključno srečanje osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov ter osnovnošolskih deklamatorjev poteka vsako leto sredi junija v Župančičevi Beli krajini. Letošnje je bilo 11. 6. v Kulturnem domu Črnomelj in med petimi finalisti v kategoriji srednje šole sta bila tudi dva Celjana – Nika Gradišek s I. gimnazije v Celju in Aljaž Primožič z Gimnazije Celje – Center (GCC). Zmagovalec kategorije, najboljši slovenski srednješolski pesnik in prejemnik Župančičeve frulice 2019, ki je ena najvidnejših mladinskih literarnih nagrad, je postal Aljaž Primožič z GCC, ki je strokovno žirijo v sestavi Veronika Dintinijana, dr. Igor Divjak in dr. Janko Lozar navdušil s pesmijo Moje stanovanje.

aljazprimozic2
Aljaž Primožič

Aljaž Primožič se lahko pohvali z izjemnim pesniškim opusom ter objavami v uglednih literarnih revijah, na GCC pa je tudi eden izmed najaktivnejših dijakov na področju literature, gledališča in kratkega filma. Je aktivni član skupine Sl(j)emerčine, ki pod mentorskim vodstvom Kristiana Koželja pripravljal različne literarne in ustvarjalne projekte in sodeluje pri pesniškem festivalu Izrekanja in vsakomesečnih pesniških večerih v Celju. Kot režiser se je v preteklih treh letih podpisal pod tri produkcije – Zajčevo Jagababo, Wildeovo Salomo in Trpljenje mlade Hane Katje Gorečan. Slednja je na državnih Vizijah prejela zlato priznanje. Je tudi iniciator dokumentarne gledališke skupine na GCC, ki prvo premiero napoveduje za letošnjo jesen. Njegovo kratko dramsko besedilo na temo intime je bilo letos bralno uprizorjeno tudi v ljubljanski Drami (Mlada Drama – natečaj Najst).

Aljaž je tudi odgovorni urednik literarne revije GCC Podstrešje. Predstavitev letošnje številke bo v ponedeljek, 17. 6., ob 20. uri v parku za GCC (oz. v šoli, če bo slabo vreme), posebni gost prireditve pa bo dr. Matic Majcen. urednik in akademik s področja filmske vede.

Zmagovalna pesem Aljaža Primožiča:
Moje stanovanje

bog
živi
v mojem stanovanju
in je gluhonem.

kadar potrkaš na vrata. ne sliši.
kadar se potem potiho dotakneš mojih ustnic. ne sliši.
ne sliši ritma razmajane postelje,
brbota jutranje kave.
ne sliši niti
gumbov na srajci,
ki se nama režijo od sramu,
preden se posloviva.

kadar potem odideš,
se skloni k meni in
mi v znakovni govorici
skoraj nemo
pove,
da je vse videl.
in da tega ni znal preprečiti.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,880 seconds.