Alma Karlin in njeni lokalni popotni dnevniki v obliki razstave na prostem in knjige


Almo Karlin poznamo kot svetovno popotnico, manj znano pa je, da je bila tudi zavzeta pohodnica in tako podolgem in počez prehodila tudi domače kraje.

Na ploščadi pred železniško postajo, kjer stoji njen kip, oz. na Krekovem trgu, je do konca avgusta na ogled panojska razstava, kjer so prikazane njene poti po domačih krajih.

Knjigo s prevodi dnevnikov lahko kmalu poričakujemo tudi v slovenskem prevodu - izšla bo pri Celjski Moodrjevi družbi
Knjigo s prevodi dnevnikov lahko kmalu poričakujemo tudi v slovenskem prevodu – izšla bo pri Celjski Moodrjevi družbi

Ob premnogih izletih po okolici Celja je Alma Karlin obiskovala tudi druge slovenske kraje; Gorenjsko, zgornjo Savinjsko dolino, Kozjansko, pa tudi Avstrijo in Hrvaško.

˝Razstava je prav posebna, sej je pri njej sodelovalo osem zavodov in društev,˝ pove Polonca Bajc, direktorica Osrednje knjižnice Celje. poudarila pa je tudi, da je ˝naša spominska hiška dobila novo varuhinjo, Jernejo Jezernik, poznavalko Alme Karlin iz Celjske Mohorjeve družbe, ki upravlja tudi Facebook stran o sloviti popotnici˝

O Alminih popotovanjih se je razgovorila Jezernikova: “Potovala je v skromni obleki in ob skromni hrani, v pogojih, ki so bili precej slabši kot danes”.

Karlin je mnogokrat obiskala tudi grad Pišece, kjer je bila vedno dobrodošla. Tam je sicer pisala, ker pa je bil grad v lasti takrat obubožanega graščaka, sicer tudi prevajalca, si je morala “tudi s seboj prinesti kakšen zrezek.”

Med organizatorji razstave so Osrednja knjižnica Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Mestna občina Celje, NUK, Zavod Celeia Celje, Celjska Mohorjeva družba in založba Drava

Predstavljena je bila tudi knjiga Jerneje Jezernik v nemškem jeziku, ki je izšla pri celovški založbi Drava. V njej so javnosti prvič predstavljeni popotni dnevniki Alme Karlin med letoma 1934 in 1936. Ob fotografijah dnevnik krasijo še botanične ilustracije, ki jih je Alma vneto risala na svojih pohajkovanjih. Knjigo lahko kmalu pričakujemo tudi v slovenskem prevodu,