Barbara Celjska tudi na znamki


znamka barbare celjske 2014Pošta Slovenije je v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije in Pokrajinskim muzejem Celje v Knežjem dvoru v Celju, predstavila izid priložnostne znamke Barbare Celjske. Priložnostna znamka je izšla v počastitev 600. obletnice kronanja Barbare Celjske za rimsko nemško kraljico. Znamko je oblikovala Andreja Martinc. Znamka, ki je izšla v nakladi 60.000 blokov, bo v prodaji 1 leto in je na voljo na večjih poštah v Sloveniji.

V začetku meseca novembra bo Banka slovenije izdala spominski kovanec Barbare Celjske, v vrednosti 2 EUR. Znamka in kovanec bosta združena v filatelistično – numizmatičnem kompletu, ki ga bo prav tako možno kupiti na večjih poštah Slovenije.

V počastitev dogodka je Zgodovinskega arhiva Celje v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje postavil razstavo “ABC Arhivska Barbara Celjska”. Avtor razstave dr. Aleksander Žižek na 16 panojih prezentira izbrane reprodukcije listin, ki jih hranijo: Madžarski državni arhiv v Budimpešti, Hrvaški državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv v Varaždinu, Arhiv hrvaške akademije znanosti in umetnosti v Zagrebu ter Arhiv Republike Slovenije. Cilj avtorja je, da se z vključevanjem novih in doslej zelo slabo poznanih arhivskih virov izogne obravnavi zgodovine na podlagi že ukoreninjenih mitoloških izročil. Celjski, ob tem pa Barbara, so nazoren primer tega, kako so bili namesto primarnih virov v ospredju oblikovanja podob preteklosti vedno bolj mitološko prežeti literarni viri.

Razstava je na ogled v prostorih Knežjega dvora.

polovicka_celje_klik