Benjamin Govže je zaigral ob 200-letnici rojstva skladatelja Franza Liszta (video)


22. oktobra je minilo 200 let od rojstva znanega madžarskega skladatelja, pianista, dirigenta in glasbenega pisca Franza Liszta. Ob tej priložnosti se je Hiša kulture Celje poklonila glasbeni legendi s klavirskim recitalom, ki ga je minuli petek v Narodnem domu Celje izvedel pianist Benjamin Govže. Glasbenik slovi po odmevnih glasbenih koncertih, letos pa je prejel tudi priznanje Antona Aškerca. Po končani diplomi se je eno leto izobraževal na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti, zaradi česar mu je madžarski skladatelj še posebej blizu.

Franz Liszt sicer velja za stvarnika nove vizije v klavirski glasbi romantike. Njegove virtuozne kompozicije so ga povzdignile med najuglednejše pianiste 19. stoletja, kar je dokazoval z nenehnimi koncerti in številnimi turnejami. S svojim temperametnim karakterjem je veljal za eno najbolj drznih umetniških osebnosti romantike, najpogosteje pa je komponiral samospeve, simfonije, cerkvena, komorna in orgelska dela ter posvetna instrumentalna dela.

Benjamin Govže je s svojim klavirskim recital obudil duh Liszta z Madžarsko rapsodijo v a-molu, Sonato v h-molu, Mrtvaški ples, Transcedentalno etudo v g-molu, La regata Veneziano in Funerailles. Enega največjih glasbenih virtuozov lahko podoživite tudi na spodnem posnetku.

f/t/v: Tina Ožvald