Boris Kobal in Gojmir Lešnjak – Gojc sta Celjane zabavala v predstavi Poslednji termina(l)tor


V Slovenskem ljudskem gledališču Celje trenutno poteka festival Dnevi komedije, ki se je pričel minuli petek s predstavo Namišljeni bolnik. Ob petkih in sobotah namreč poteka tekmovalni del samega festivala, medtem ko so nedelje rezervirane za spremljevalni program. Po tem, ko smo si v petek in soboto lahko ogledali začetek tekmovalnega programa, nam je SLG Celje v nedeljo postreglo s predstavo Poslednji termina(l)tor pod režisersko taktirko Tamare Matevc in Borisa Kobala.

Boris Kobal pa ni samo režiser igre, marveč predstavlja tudi polovico igralske zasedbe. Igra namreč zamejskega tržaškega rojaka Stanka Škerjanc-Scherianija, ki si lasti lokalni Radio Juriš. Po naključju se na zadnjem sedežu njegove vespe znajde papež Celestin VI, ki ga igra Gojnim Lešnjak – Gojc. V Trstu naj bi blagoslovil nov plinski terminal, kateremu pa Škerjanc močno nasprotuje. Kljub temu, da protagonista izhajata iz dveh različnih formalno ideoloških polov, pa se med njima stke globoka prijateljska vez. Celestin VI. v poskusu ubežati dejstvu, da je v Vatikanu le marioneta v rokah nadrejenih, ostane pri Škerjancu, zaradi česar ga razglasijo za pogrešanega. Lastnik Radia Juriš hitro zagrabi priložnost in izkoristi papeževo prisotnost za realiziranje svojih patriotskih prepričanj, saj verjame v tradicijo partizanskega boja. Njegovim željam je tako na koncu v veliki meri ugodeno, vendar pa ravno njegova radikalna prepričanja in dejanja poskrbijo za to, da je bila to njegova zadnja avantura.

Poslednji termina(l)tor je sicer predstava Gledališča Koper, ki je bila leta 2011 na Dnevih komedije izbrana za žlahtno komedijo po izboru občinstva.

f&t: Tina Ožvald