Božične maše v župnijah z območja Celja in bližnje okolice bodo! Preverite kje, kdaj, kako …


Leto 2021 se bliža koncu, s tem pa med nas prihajajo dnevi polni praznovanj, smeha in druženja z najbližjimi. Tudi letos je marsikateremu izmed nas korona prekrižala prvotne načrte in bo moral praznike preživeti kako drugače ali pa kje drugje, kot si je zamislil.

Vsekakor pa nam korona ne more vzeti našega največjega krščanskega praznika. Božič bo, pa naj bo to samo v krogu najbližjih ali s prijatelji. 

Zanimalo nas je, kako bodo potekale svete maše na predbožični večer in na božič. Povprašali smo po župnijah z območja Celja in okolice ter izvedeli, da bodo maše potekale v skladu z oznanili, ki so jih posamezne župnije objavile tudi na spletnih straneh.

Stolni župnik in dekan Tadej Linasi, nam je podal podatke, da bodo v stolni cerkvi Sv. Danijela v Celju, na sveti večer bogoslužja potekala:
Ob 18. uri – zaključek devetdnevnice, blagoslov jaslic in maša svetega večera za otroke in družine
Ob 20. uri – sveta maša svetega večera za otroke in družine
Ob 24. uri – slovesna polnočnica (g. škof Maksimilijan)
Na BOŽIČ:
Ob 7., 8., 10. – sveta maša (g. škof Maksimilijan)
Ob 11.30 in 18. uri – sveta maša

V Marijini cerkvi pa bodo imeli:
Na sveti večer ob 22. uri – sveta maša božične noči
Na Božič ob 9. uri – božična sveta maša
Obiskovalce vljudno naprošajo, da upoštevajo tudi ukrepe za varovanje zdravja.
Vse informacije pa najdete na spletni strani stolnice: https://celje-stolnica.si/2021/12/oznanila-4-adventne-nedelje-4/

V cerkvi Sv. Duh v Celju obveščajo, da je za obisk svete maše pri njih obvezno izpolnjevati PCT pogoj (prebole-lost, cepljenje, testiranje). PCT pogoj bodo preverjali pri vseh sv. mašah 24. in 25. decembra. Brez dokazila vstop v cerkev ne bo mogoč. Prosijo za razumevanje in sodelovanje. Ker za praznike pričakujejo večji obisk, redne obiskovalce prosijo, da se čim bolj razporedijo po svetih mašah. Na sveti večer bodo dve večerni sv. maši (ob 18.00 in 21.00), božične sv. maše pa bodo ob polnoči in po nedeljskem razporedu naslednji dan. Božičnic pred mašami ne bo.
Vse podatke lahko zasledite tudi na spletni strani: http://www.zupnija-svduh.si/oznanila/

Gospod Marjan Gačnik (župnik) nam je zaupal, da bodo svete maše v cerkvi Sv. Cecilije potekale v živo. Pogoj je PCT in seveda upoštevanje varnostne razdalje.
24.12. bodo svete maše ob 8.00 uri zjutraj ter 21.00 in 22.00 uri zvečer. V soboto 25.12. pa bodo dan začeli s polnočnicami ob 00.00, nadaljevali z jutranjima mašama ob 8.00 in 9.30 uri. Večerno mašo pa boste lahko obiskali ob 18.00 uri.
Za vse maše iz župnijske cerkve pa imajo tudi avdio prenos, katere povezavo lahko zasledite na njihovi spletni strani: https://www.cecilija.net/notranjost-zupnijske-cerkve/

V Domu Sv. Jožefa bodo svete maše v petek ob 8.00 in 24.00, ob 23.30 pa bo potekala božičnica. V soboto pa bosta sveti maši potekali ob 8.00 in 10.00 uri.
Če pa vas zanima še kakšna dodatna informacija si jo lahko preberete tukaj: https://www.jozef.si/oznanila-4-adventna-nedelja/

Če se boste k sveti maši odpravili na Teharje, vas vabijo, da se jim na sveti večer pridružite on 18.00 ali 24.00 uri. 25.12. pa bodo imeli sveto mašo ob 8.00 in 10.00 uri.
Kaj več si lahko preberete na njihovi spletni strani: http://www.zupnija-teharje.si/?id=7742&fmod=0

Preverili smo tudi, kako bo s sveto mašo v Laškem in ugotovili, da bodo maše svetega večera ob 17.40 (otroška polnočnica), 18.00 in 00.00 uri. V soboto pa ob 7.00, 9.00 in 10.30 uri. Če vas zanima še kaj več, si lahko preberete na: http://www.zupnijalasko.si/novice/oznanila

V vojniški cerkvi bodo imeli v petek jutranjo mašo ob 7.00 uri. Ob 17.00 bodo imeli polnočnice za otroke, ob 23.30 božičnico in ob 24.00 polnočnico za odrasle. V soboto pa se bo dalo sveto mašo obiskati ob 7.00, 8.30 in 10.30 uri.
https://www.zupnija-vojnik.si/oznanila.html

V baziliki Matere Božje v Petrovčah bodo maše v petek 24.12. ob 20.00 uri. Pater Vanči Arzenšek nam je povedal, da bodo pri večerni maši sodelovali tudi otroci. Imeli bodo tudi mašo ob polnoči, dvajset minut pred polnočjo pa mladi pripravljajo božičnico. V soboto, 25.12., bodo imeli jutranji maši ob 8.00 in 10.00 uri.
http://zupnija-petrovce.rkc.si/bazilika-matere-bozje-v-petrovcah/

V Žalcu svoje občane obveščajo, da je PCT pogoj potreben za obisk maše oz. vse javne obrede za starejše od 12 let. Prosijo, da imate poleg PCT potrdila s seboj tudi veljaven osebni dokument. Kdor ne izpolnjuje PCT pogoja, lahko javi, da se dogovorijo za osebno versko oskrbo.
Za osebni obisk cerkve PCT pogoj ni potreben. Cerkev je odprta ves dan.
Še vedno pa se držijo ukrepov:
Medosebna razdalja 1,5 m!
Obvezno razkuževanje rok.
Nošenje ustreznih zaščitnih mask.
Sedenje na označenih mestih!
Vse maše med tednom in ob praznikih obhajajo v cerkvi, ne v kapeli!
Na sveti večer je maša ob 18.30 in polnočnica ob 0.00. Zjutraj, 25.12. pa so maše ob 8.00 in 10.00. Prijave za maše niso potrebne. Prosijo pa, da se razporedite med vse štiri božične maše, da ne bo prevelikega števila pri polnočnici. Kaj več si lahko sami preberete na povezavi: https://sites.google.com/site/zupnijazalec/oznanila

Še vedno torej veljajo že znani ukrepi za obiskovanje svetih maš: https://katoliska-cerkev.si/razlaga-vladnega-odloka-o-zacasnih-ukrepih-za-preprecevanje-in-obvladovanje-okuzb-z-nalezljivo-boleznijo-covid-19-z-dne-11-11-2021

Torej za obisk svete maše v živo morate izpolnjevati PCT pogoj, upoštevati varnostno razdaljo, nositi masko ter sedeti na za to označenih mestih.

L.K.