Celjan bo sodeloval v izboru filmskih in televizijskih nagrad zlati globus


Celjski filmski kritik in novinar Matic Majcen je, skupaj s programskim direktorjem LIFFe, Simonom Popkom, postal del glasovalnega telesa za izbor dobitnikov zlatih globusov.

Gre za prestižno ameriško filmsko in televizijsko nagrado, ki jo ki jo vsako leto podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) za dosežke na področju filma in televizije.

Glasovalno telo sestavlja približno 300 filmskih kritikov in filmskih novinarjev iz kar 85 držav sveta. Majcen in Popek sta prva Slovenca, ki bosta imela priložnost glasovati za prejemnike prestižnih nagrad.

Dr. Matic Majcen (rojen leta 1980) je filmski kritik, urednik in akademik s področja filmske vede.

Diplomiral in doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz sociologije kulture.

Leta 2016 je pri založbi Aristej izdal knjigo Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta. Od leta 2006 se poklicno ukvarja s filmsko kritiko in esejistiko. Od leta 2006 v različnih javnih ustanovah redno predava na temo filma.

Redno predava tudi v filmskem izobraževanju osnovnošolcev in srednješolcev v javni šolski in kinematografski mreži. Ustanovil je spletno in tiskano revijo Podoba-Glasba za umetnost glasbenega videa v Evropi.