Celjani Celjanom: performans Mojce Majcen in Anke Rener Kremžar (foto)


V sklopu projekta Celjani Celjanom je v plesnem forumu Zgibanka potekal performans Mojce Majcen in Anke Rener Kremžar.

DSC05641Glavni trg 12. Že takoj na začetku je bilo čutiti svojevrstno energijo. Po tleh so bile postavljene svečke, ki so tako obiskovalca popeljale vse do stopnic, ki so se vijugasto vzpenjale na sam vrh zgradbe – v plesni studio. “Oprostite, mi lahko poveste kje se dogaja večerni dogodek?” sem zmedena povprašala mladeniča, ki je stopil iz ene izmed sob. “Dogaja se povsod!” je smeje dodal: “Kar sprehodi se skozi prostore, saj se v vsakem najde kaj zanimivega.“. In res je bilo tako. V prvi sobi so na tleh sestavljalo sestavljanko… ja, prav ste prebrali. Okoli nje pa so bili postavljeni krožniki s posladki. Pogled na desno in že je bilo moč zapaziti omarico, na katerem so čakali kozarčki šampanjca.

DSC05634

Naslednja soba je bila nedvomno posebna, saj je od obiskovalcev “zahtevala”  participacijo. Pred ogledali sta tako bila postavljena dva platna, na katerih se je vrtela diaprojekcija plesočih nog, ki so nadomestila noge obiskovalcev. Vsakdo je tako posledično lahko postal baletni plesalec, plesalec stepa in drugih plesnih zvrsti. Mlada dekleta so se zgrinjala pred platna, se smejala, zvijala, plesala in zabavala. Bil je torej prostor smeha in zabave.

Kot zadnji pa je bil prostor, v katerem je bila nastavljena rdeča mreža, pod katero je plesalka izvajala sodobni ples. Fotografinja je zvesto spremljala vsak njen gib in ga ovekovečila s klikom.

DSC05628

»Dialogi« so performans med plesalko in likovno umetnico, pa tudi fuzija dveh umetniških zvrsti; plesne in likovne umetnosti. Glavno vprašanje, ki si ga zastavljata umetnici, je “Kako vizualna umetnost vidi plesno telo ter osnovne elemente plesne umetnosti: prostor, čas, energijo, težnost, in kako nanje reagira”.

Dogodek je bil nedvomno nekaj posebnega. Kot so sami napisali: “Performans, ki te vabi, da se vključiš; s telesom ali skozi telo, z doživljanjem ali skozi izkustvo. Telo plesalca, ples telesa, gratis izkušnja.”

Vabljeni k ogledu fotogalerije z dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=635]

Kristina Strašek

Na Polovicka.si imamo tokrat na voljo po 8 brezplačnih vstopnic za filme  Mamin sinko, Krvne vezi, Michael Kohlhaas, Slika, ki je ni, Kongres. Naročite jih tukaj:
polsi-kino-metropol