Celjanka prejela književno nagrado za opus, posvečen Celjanki


Sinoči so v dvorani Alme Karlin v ljubljanskem Cankarjevem domu podelili nagrado Mira za leto 2023. Miro podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN od leta 2013 naprej.

Letošnjo nagrado je med petimi nominirankami prejela Celjanka Jerneja Jezernik. Nagrado je prejela za dolgoletno predano, poglobljeno in strokovno delo, ki ga je posvetila celjski pisateljici in svetovni popotnici Almi M. Karlin.

V slovenski jezik je prevedla 17 njenih knjig, prav tako pa je tudi avtorica treh monografij o eni najbolj znanih Celjank vseh časov. Sodeluje pri številnih projektih, ki so povezani z njenim življenjem tako v naših krajih kot po svetu.

Med komentarji na spletu je Ana Četković Vodovnik zapisala: “Jerneja Jezernik si je mirino nagrado res prigarala in zaslužila. Vsi sledilci, ki jih – nas je popeljala v knjige Alme M. Karlin, na njene – njune poti doma in po svetu, ji iz srca čestitamo in ploskamo. Alma in ona sta veliki svetovljanki. Dobro sta zaznamovali tudi nedavni frankfurtski knjižni sejem. Domala celo Evropo.”

Pred mesecem dni je Jezernik predstavljala delo Alme Karlin v celjskem partnerskem mestu v Nemčiji:

Uspešna predstavitev celjske svetovljanke v nemškem partnerskem mestu (dopolnjeno)