Celje in Ta veseli dan kulture 2023


Od leta 2000 imamo v Sloveniji 3. decembra, na obletnico dneva, ko se je rodil pesnik France Prešeren, dneve, ki so podobno kot slovenski kulturni praznik ali poletna muzejska noč, poudarjeno namenjeni temu, da lahko prebivalci pridejo bližje v stik s kulturno ponudbo naše dežele.

Nič drugače ne bo seveda niti v Celju, kjer bo ponudba na Ta veseli dan kulture ponovno pestra.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo brezplačni ogledi stalnih in občasnih razstav med 14. in 18. uro. Ob 16. uri bo javno vodstvo po razstavi Stran pa ne bomo metal’. V Otroškem muzeju Hermanov brlog bo ob 15. uri Hermanova družinska ustvarjalnica. V Fotohiši Pelikan, na Razlagovi ulici 9, bodo razstave na ogled od 14. do 16. ure.

V Osrednji knjižnici Celje vsako leto decembra pripravijo zaključno prireditev Z branjem do zvezd. Gre za zaključek bralne značke za odrasle, ki bo tokrat 12. decembra. V nedeljo, 3. decembra, bo knjižnica zaprta, v ponedeljek, 4. decembra, pa bo njihov gost svetovni popotnik Zvone Šeruga, ki bo ob 17.30 v Študijski čitalnici predstavil svoj popotni življenjepis Kilometri življenja.

Pokrajinski muzej Celje vabi v nedeljo med 9. in 13. uro v Staro grofijo in Knežji dvor, kjer bo prost vstop za ogled vseh muzejskih zbirk. V Stari grofiji si bodo lahko obiskovalci ogledali kulturno-zgodovinsko razstavo s Celjski stropom, razstavo Alma M. Karlin Poti, novo občasno razstavo likovnih del v Celju rojenega in delujočega slikarja Avgusta Friderika Seebacherja. Ob 11. uri bo v Stari grofiji ogled razstave Prevzeto v zaščito, ki jo bo vodil avtor razstave Davor Mlinarič. V Knežjem dvoru bodo na ogled razstave Celeia – mesto pod mestom, Grofje Celjski, Od šivanke do zvezd – prazgodovina in občasna razstava 100 let celjske filatelije.

V razstavnem prostoru Zgodovinskega arhiva Celje bo ob 11. uri brezplačen ogled razstave Je bilo v Celju dovolj mostov. Razstavo bo vodil njen avtor dr. Bojan Himmelreich.

K brezplačnemu obisku razstav in na vodstvi v galerije v nedeljo vabi tudi Center sodobnih umetnosti Celje. Ob 17. uri bo v Likovnem salonu po svoji samostojni razstavi Moje življenje je dlakava zgodba vodila umetnica Lea Culetto. Uro kasneje bo v Galeriji sodobne umetnosti vodenje po skupinski razstavi Večno nenapisano pismo s kustosinjo Mašo Knapič. Prav tako bo na v Galeriji Račka na ogled razstava Zgodbe Iztoka Klančarja.

Delovni čas razstavišč: Galerija sodobne umetnosti 14.00-19.00, Likovni salon 14.00-19.00, Galerija Račka 16.00-19.00.