Celje v besedi in glasbi: Recital pri Vodnem stolpu (foto, video)

11. 07. 2017 11:00

Na ponedeljkov večer, 10. julija, je pri Vodnem stolpu potekal literarno-kulturni dogodek, ki je bil v celoti posvečen knežjemu mestu. Recital poezije in proze je v sodelovanju s posebno gostjo pripravilo društvo Ljubiteljsko gledališče Teharje-Celje.

Kulturni dogodek je privabil nemalo obiskovalcev.
Kulturni dogodek je privabil nemalo obiskovalcev.

V okviru letošnjega poletnega dogajanja, ki ga krajani že dobro poznajo pod imenom Poletje v Celju, je potekal recital pesniških in proznih besedil nekaterih umetnikov, ki so bili za časa svojega življenja tako ali drugače povezani s Celjem.

Med njimi so bili Janez Menart, Anton Aškerc, Alma Karlin, Fran Roš, Josip Sernec in Ksaver Meško. Člani društva so skozi njihove najrazličnejše zgodbe in prigode iz različnih zgodovinskih obdobij, prikazali nekdanjo podobo mesta.

 

Nastopali so Andrej Hribernik, Janez Turnšek, Saraja Hribernik, Sonja Mlejnik, Ljudmila Conradi in Anica Milanović. Kot gostja pa je nastopila Jana Kvas, ki je ob instrumentalni spremljavi Karla Kvasa popestrila dogajanje z lastnimi šansoni o Celju.

Jana Kvas ob glasbeni spremljavi Karla Kvasa.
Jana Kvas ob glasbeni spremljavi Karla Kvasa.

Jana Kvas je literarna, glasbena in likovna ustvarjalka. Za svoje šansone piše besedila in glasbo ter jih tudi vokalno izvaja. S svojimi stvaritvami je doslej nastopala na festivalih Slovenski šanson, na samostojnih koncertih in kulturnih prireditvah različnih ustanov.

V društvu pojasnjujejo, da zveza Celje v besedi pomeni »besede o našem mestu, o njegovi preteklosti, njegovih ulicah, ljudeh, utripu. A ne besede zgodovinarjev, ki skušajo naslikati objektivno podobo nekega časa, pač pa besede v pesmi, prozi, spominih, kjer je zgodovina naslikana z očmi ustvarjalca, te oči pa vselej vidijo nekoliko subjektivno.«

K še lepšemu doživetju večera sta prispevala tudi zgodovinsko ozadje in naravna akustika same lokacije, ki dajeta prav poseben čar tovrstnim prireditvam.

Spodaj si lahko ogledate video prispevek in nekaj fotoutrinkov.

 

Tamara Želimorski

flos-polsi-2017

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
231 queries in 8,253 seconds.