Celjska božična pesem popestrila praznike Slovencem v nemški prestolnici


img_6559Gledališka skupina III. OŠ Celje in Nonet GCC so popestrili praznike Slovencem v nemški prestolnici. V Berlinu so tako donele slovenske božične pesmi.

Glasbeno-gledališka igra Božična pesem, ki je v lanskem šolskem letu nastala po knjižni predlogi Charlesa Dickensa in je plod sodelovanja med nadobudnimi igralci III. OŠ Celje in nadarjenimi pevkami Gimnazije Celje – Center, je v soboto, 9. 12. 2017, po številnih ponovitvah v Celju in Sloveniji doživela krstno uprizoritev tudi na tujem.

img_6557Učenci in dijakinje omenjenih šol so se pod vodstvom mentoric Simone Zupančič in Barbare Arlič Kerstein, odzvali vabilu veleposlaništva RS v Berlinu in tamkajšnjega duhovnika Izidorja Pečovnika ter za Slovenke in Slovence v Berlinu in druge cenjene goste slovenskega veleposlaništva v prostorih Slovenske katoliške misije uprizorili gledališko igro Božična zgodba, ki je v prazničnem času nagovorila zbrano občinstvo. Njeno sporočilo o prazničnem duhu, prijateljstvu med vsemi ljudmi, dobroti in darežljivosti je kot naročeno za predpraznični čas, kar je potrdilo tudi občinstvo in mlade umetnike nagradilo z bučnim aplavzom.

Gledališka igra je bila uvod v uradni božično-novoletni sprejem slovenskega veleposlanika, nj. eksc. mag. Franca Buta, še pred tem pa so dijakinje GCC s slovensko pesmijo popestrile bogoslužje v cerkvi sv. Elizabete, ki so se je udeležili slovenski zamejci, ki bivajo v Berlinu.

img_6563Mladim umetnikom je tako uspelo obogatiti že tako pestro predbožično dogajanje v Berlinu, ki je po njihovi zaslugi vsaj za naše zamejce dobilo pridih domačnosti, ki jo na tujem še kako pogrešajo.

Obenem so Celjani pot v Berlin izkoristili tudi za ogled znamenitosti nemške prestolnice, ki je v tem času še posebej čarobna, pa tudi za snovanje novih projektnih načrtov, ki bo obogatilo sodelovanje med obema šolama, ki pri skupnih projektih nista aktivni le na kulturnem področju (obe sta nosilki naziva Kulturna šola, ki ga podeljuje Sklad RS za kulturne dejavnosti), ampak tudi pri skupnem pedagoškem delu, medsebojnimi hospitacijami učiteljev in strokovnih aktivov ter ESS projektu integracije dijakov tujcev v šolsko okolje.

foto: Aleksander Verhovšek, arhiv III. OŠ Celje