Celjska harfistka nastopila v filharmoniji (video)


Prejšnji teden se je v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani predstavila izvrstna celjska harfistka Lara Pelikan.

V spremstvu Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenije pod taktirko dirigenta Simona Krečiča je predstavila koncert za harfo skladatelja Alberta Ginastere.

O njeni virtuoznosti se lahko prepričate v spodnjem posnetku:

Lara Pelikan je svojo glasbeno pot začela pri osmih letih v glasbeni šoli Celje. Skozi osnovno in  srednjo stopnjo jo je poučevala prof. Erika Frantar. V letu 2012 je zaključila nižjo glasbeno šolo in  svojo pot nadaljevala na I. gimnaziji v Celju – umetniški program (smer – harfa), ki jo je v šolskem letu 2015/16 uspešno zaključila. V šolskem letu 2016/17 se je vpisala na  Akademijo za glasbo v Ljubljani in leta 2019 diplomirala.V letu 2022 je  v razredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl, prav na tej akademiji, končala magistrski študij. V času magistrskega študija se je udeležila mednarodne izmenjave Erazmus in študirala v Italiji, kjer je bila študentka v razredu Patricie Tasini.

Uspešno se je predstavila na raznih domačih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je osvojila več nagrad in zlatih, srebrih in bronastih plaket. V času njenega študija, je eno večjih priznanj njeni nadarjenosti in predanosti glasbi, prejem Prešernove nagrade, ki jo podarja Akademija za glasbo. V času šolanja se je redno udeleževala raznih  seminarjev in mojstrskih tečajev pri priznanih domačih in tujih harfistih (mag. Diana Grubišić Ćiković, Coline-Marie Orliac, Patrizia Tassini, Marie-Pierre Langlamet, Moira Karen  Vaughan, Irina Zingg, Stephen Fitzpatrick, Gunnhildur Einarsdottir).

Veliko je sodelovala tudi v različnih komornih sestavih in orkestrih doma in po tujini. Redno se predstavlja na festivalih in solističnih koncertih, izvedla je že tudi nekaj novitet pisanih za harfo. V letu 2020 je kot solistka nastopila z orkestrom Cantabile. V letu 2021 pa se je kot solistka predstavila še z orkestrom SNG Maribor.

B.R., slika: arhiv Lare Pelikan