Prešernova nagrada celjski harfistki Lari Pelikan, Severjeva nagrada pa celjskemu igralcu Nejcu Jezerniku


Nedavno sta pomembni nagradi za udejstvovanje in doprinos umetnosti prejela dva mlada celjska umetnika. Med dobitniki Prešernove nagrade je bila celjska harfistka Lara Pelikan, med dobitniki Severjeve nagrade pa celjski igralec Nejc Jezernik.

Lara Pelikan študenstka prešernova nagrajenka

Sredi decembra so v Slovenski filharmoniji podelili Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, za dosežke izvrstnih mladih glasbenikov v akademskem letu 2020/2021. Med dobitniki študentske Prešernove nagrade je letos tudi izvrstna celjska harfistka Lara Pelikan, ki je nagrado prejela za izvedbo Koncerta za harfo F. Boldieauja s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentorica: prof. Mojca Zlobko Vajgl).

Lara Pelikan je harfo začela igrati pri osmih letih v glasbeni šoli Celje. Prvo leto jo je poučeval Dalibor Bernatovič, kasneje pa Erika Frantar, ki je ostala njena profesorica skozi vso osnovno stopnjo in tudi na srednji stopnji glasbene šole v Celju. Vmes jo je za kratek čas poučevala tudi Anja Kožuh. Po končani maturi na I. gimnazijo v Celju  – umetniška smer (harfa), je šolanje nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani – smer harfa. Nato je odšla na magistrski študij harfe v italijanskem Vidmu na Conservatorio Statale di Musica Jacopo Tomadini Udine, tega pa sedaj nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Pohvali se lahko tudi z vrsto dosežkov z glasbenih tekmovanj v Sloveniji in tujini ter številnimi nastopi, med katerimi je bilo zadnja leta tudi nekaj solo koncertov.

Severjeva nagrada že drugič Nejcu Jezerniku

Še eno prestižno umetniško nagrado je sredi decembra prejel celjski igralec Nejc Jezernik. Bil je namreč med dobitniki skupinske Severjeve nagrade za študenta dramske igre.

Komisija je letos skupinsko Severjevo nagrado podelila Diani Kolenc, Maksu Dakskoblerju in Nejcu Jezerniku. Celjski igralec jo je prejel za vlogo orača v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. Študentje so v predstavi skozi poglobljeno in analitično branje drame ustvarili zahtevno, večplastno in prepričljivo sliko zapletenih medčloveških odnosov. Nejc Jezernik je kot orač ustvaril močno figuro manipulanta, ki neskrupulozno uporablja vsa sredstva, da si podredi svojo mlado ženo. Njegov lik je dinamična plast raznolikih stanj, ki jih iz prizora v prizor odigra do potankosti.

Sklad Staneta Severja istoimensko nagrado že od leta 1970 podeljuje posameznikom, ki izstopajo na področju gledališča. To je sicer že druga Severjeva nagrada za Nejca Jezernika, prvo je prejel leta 2015.

B.S.