Celjska mestna tržnica, kot bi tudi lahko bila


helen stratford
Helen je po letu dni znova “zasedla” tržnico

V celjskem Likovnem salonu je do 26. oktobra na ogled razstava Helen Stratford – Tržne meditacije – v kateri je na ogled predlog transformacije prodajne mizi na celjski tržnici, ki kljub temu, da gre za nov in obenem nagrajen projekt, prodajalcem nudi precej preglavic.

Lani je Angležinja, po izobrazi arhitektka, med rezidenčnim bivanjem preučila delovanje mestne tržnice in kako vpliva na njene uporabnike. Še posebej se je osredotočila na razmislek o možnostih alternativne rabe tržnice.

Na tržnici je izvedla akcije z dijaki Gimnazije Celje – Center, intervencijo v prostoru, se pogovarjala s prodajalci in naključnimi obiskovalci in posnela obsežen intervju z arhitekturnim birojem, ki je odgovoren za prenovo tržnice. Dijaki gimnazije Celje – Center so izvajali kolektivne akcije, s katerimi so realizirali svoje zamisli o drugačni rabi tržnice. Na mizah so igrali namizni tenis, meditirali, se igrali skrivalnice in podobno. Konkretni predlogi, fotografski in video posnetki akcij so na ogled na razstavi.

Umetnica je v tržnico intervenirala s transformacijo ene od prodajnih miz. Pripravila je slaščice v obliki arhitekturnih gradenj, ki jih načrtuje mesto, in jih ponujala obiskovalcem. Sladkih prigrizkov bomo gledalci ponovno deležni na razstavi. Zbrane idejne predloge, ki bi izboljšali delovni prostor prodajalcev, je umetnica prevedla v arhitekturni maniri izrisane risbe. Celotno postavitev spremlja v prostor postavljena miza, ki ima poleg reprezentacijske tudi socialno vlogo, saj je točka srečevanj različnih pogledov in mnenj na izpostavljeno problematiko.

intervju trznica
Sito avtorizacije je bilo gosto

Projekt skuša opozoriti na pomanjkanje dialoga med poljem arhitekture in njenimi uporabniki.  Njihova bi morala zavzeti temeljni del urbanističnega načrtovanja. Projekt tako izpostavlja ključni, a nevidni element vidnega objekta: odnose, ki se formirajo, pogojujejo in sobivajo v neposredni navezavi s prostorom. Umetnica poudarja, da je arhitektura strukturna tvorba, ki odnose omogoča in kako pomembno je, da ustvarja pozitivno socialno mrežo srečevanj in povezovanj.

V Likovnem salonu so na voljo tudi prepisi pogovorov z uporabniki tržnice, kakor tudi pogovora z arhitektom. Koz zanimivost je besedilo, ki ga ni avtoriziral označeno z rdečo barvo, ki je nikakor ni malo …

Omenimo še, da bo v nedeljo, 5. oktobra, ob 11. uri v okviru projekta Odprte hiše Slovenije vodenje po obnovljenem celjskem mestnem središču. Zbirno mesto je na Glavnem trgu pri Marijinem znamenju.

bR

polovicka_celje_klik