Celjske zgodbe v enem vodilnih nemških medijev na ogled tudi v Celju


V Osrednji knjižnici Celje je na ogled razstava, kjer so se celjske osnovne šole povezale s projektom enega največjih nemških časopisov Frankfurter Algemeine Zeitung.

Udeleženci so pokukali tudi v FAG; foto: Edi Einspieler

Projekt ima 36-letno tradicijo, pri njem pa se mladi in njihovi učitelji iz vse Evrope eno leto preizkušajo v vlogi novinarjev. Letos se projektu prvič pridružuje tudi Celje.

Ekipo sestavlja 16 učencev in dijakov ter učitelji iz Osnovne šole Frana Roša, Osnovne šole Lava, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje in Gimnazije Celje – Center.

Utrinek z odprtja; foto: Edi Einspieler

Na odprtju razstave so s predstavitvijo svojih prispevkov sodelovali mladi s celjskih osnovnih in srednjih šol, kakor tudi gostje iz Nemčije. Z glasbeno spremljavo je razstavo na pot pospremil kitarist in pevec Matic Dokler.

Razstava bo v pritličju knjižnice na ogled do konca novembra 2023 in jo je podprla tudi Slovenska turistična organizacija. Prikazuje doslej objavljene reportaže iz Slovenije, dokumente projektnega dela, mednarodne odzive ter sedanje in bodoče teme, ki jih mladi novinarji obravnavajo v projektu. Dogodek in razstava sta posvečena tudi slovenski literarni ustvarjalnosti, ki sta bili v središču letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma.