Celjski oktet na koncertu Drev’ v vas Celjane navdušil s podoknicami (foto, video)


Se še spominjate časov, ko so morali fantje dvoriti dekletom in se za njihovo naklonjenost truditi na različne načine? Pri tem je prednjačilo popevanje podoknic, ki so mlado dekle zvabile k oknu in ogrele njeno srce. V te čase se je na četrtkovem koncertu pri Vodnem stolpu vrnil tudi Celjski oktet, ki je občinstvu na koncertu Drev’ v vas predstavil številne podoknice iz vseh koncev Slovenije.

Celjski oktet, katerega umetniški vodja je Primož Krt, je bil ustanovljen leta 1979 kot Vokalna skupina Terca, od takrat naprej pa bogato prispeva h kulturnemu življenju v Celju. Celjski oktet se lahko poleg tega pohvali tudi s koncerti drugod po Sloveniji in v tujini, za svoje kvalitetno delovanje in ohranjanje pevske dedišične pa so prejeli številna priznanja. Vokalno zasedbo sestavljajo Jan Kovač, Igor Levpušček in Nande Kunst (1. tenor); Tomaž Pavlin in Peter Hudohmet (2. tenor); Drago Zorko in Hugo Ograjenšek (bariton); ter Miran Krštinc in Ernest Pušnik (bas).

Celjski oktet je znan po žanrski raznolikosti, četrtkov koncert pa so konceptualno postavili v obdobje podoknic. V tem okviru so izvajali uspešne in manj uspešne podoknice iz različnih pokrajin Slovenije: Koroške, Bele Krajine, Gorenjske, Primorske, od Bosanskega perivoja do Dunaja … Program je bil tematsko dopolnjen s pesemskim triptihom Rista Savina, ki je uglasbil tekst Rudolfa Baumbacha v prevodu Antona Aškerca.

V čas podoknic sta se vživela tudi povezovalca programa, Tomaž Krajnc in Neža Strenčan, ki sta občinstvu s hudomušnimi skeči naslikala podobo o tem, kako si pridobiti naklonjenost ljubljene osebe. Celjski oktet je to vzel kot iztočnico za svoje pesmi, s katero so osvojili marsikatero srce v publiki. Vokalno obarvan dogodek si lahko tudi sami ogledate v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=408]

F/T/V: Tina Ožvald