Celjski umetnik Mark Požlep kuhal v MGLC Ljubljana


Drunk Cook Book
Drunk Cook Book

Mark Požlep, akademski slikar, je za svoj najnovejši izziv izbral izdajo knjige imenovane Drunk Cook Book ali Pijana kuharska knjiga. Prezentacije le te, so potekale na različnih lokacijah in na veliko raznolikih ter izvirnih načinov. Zadnja se je odvila v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, kjer je potekalo kuhanje po receptih iz knjige.

Predstavitev kuharice Drunk Cook Book je potekala v okviru razstave AboT (Turneja knjig umetnika, umetniški natečaj in potujoči muzej). Dogodek je gostil MGLC v Ljubljani, kjer so umetniki Mark Požlep, Saša Šuštar in Jaša, pripravljali jedi opisane ter narisane v knjigi.

Mark Požlep je celjski umetnik, ki je Celje, Slovenijo in navsezadnje tudi tujino, prepletel z mrežo udarnih umetniških projektov.  Le ti do nas pristopajo tako skozi galerije, kot tudi ulice in včasih kar iz dreves. Poleg neobičajnih lokacij se poslužuje tudi zanimvih medijev in tehnik. Vedno v barve ovite slike, instalacije in performansi, nosijo tematiko medsebojnih odnosov, svobode in življenja nasplošno. Akademski slikar, ki ustvarja predvsem v Celju in Ljubljani, je razstavljal že v mnogih drugih evropskih prestolnicah. V eni izmed njih, to je v Parizu, je dobil navdih za kuharko knjigo, ki po svoji čudaškosti izstopa iz nabora tovrstnih knjig.

Drunk Cook Book ali Pijana kuharska knjiga je sklop sedmih receptov, napisanih po mednarodnih predlogih prijateljev umetnika. Vsak recept je nazorno prikazan s pomočjo duhovitih Markovih ilustracij. Ob vsakemu ˝pijanemu receptu˝ pa se nahaja še predlog za glasbeni dodatek.

V kolikor bi želeli izvedeti več o umetniku: Mark Požlep