Čistilka Marija v izvedbi KUD Svoboda Zagrad nasmejala KUD "Zarja" Trnovlje-Celje (foto, video)


Čistilka Marija, prvič
Čistilka Marija, prvič

V soboto so na odrskih deskah KUD “Zarja” Trnovlje – Celje dominirale ženske. KUD “Zarja” je namreč gostil KUD Svoboda Zagrad, ki je občinstvo zabaval s predstavo Čistilka Marija.

Komedija Čistilka Marija v osrednjo vlogo postavlja tri čistilke Marije, ki so v bistvu ena. Združuje jih ista življenjska zgodba, prežeta s težavami z moškimi, hkrati pa vsaka izmed njih predstavlja drug tip čistilke, ki dela v poslančevi hiši in se istočasno sooča z njegovimi težavami. Čistilka Marija je namreč brezposelna tekstilna delavka, samohranilka dveh otrok. Kot čistilka prek javnih del čisti stanovanje tudi poslancu Kurniku.Lahkotna komedija torej istočasno opozarja na vse probleme, s katerimi je vsakodnevno soočena večina žensk.

Čistilka Marija, drugič
Čistilka Marija, drugič

Med likanjem poslančevih spodnjic čistilka namreč pripoveduje zgodbo o možu Frančku iz Haloz, ki je odšel delat v Nemčijo in jo “pozabil”, saj jo je nadomestila mlajša Portugalka. Marijo je ponižal in sedaj je trdno odločena, da ga ne bo vzela nazaj. Ker pa ne želi pristati na ločitev, ji Franček tudi denarja na pošilja več, na “socialni” ji predlagajo, naj ga toži. Medtem zažge nekaj Kurnikovih spodnjih hlač, popije  preveč viskija, se spominja vesele mladosti v Halozah, spregovori o nesrečnem otroštvu, saj je bil oče alkoholik in sanjari, kaj bi lahko bilo iz nje, če bi imela spodbudne pogoje. Ob tem prizna, da njen starejši sin Ivek sploh ni Frančkov, vendar tega nihče ne ve.

Čistilka Marija, tretjič
Čistilka Marija, tretjič

Zgodba doseže epilog s telefonskim klicem sina Iveka, ki Mariji obelodani, da se je Franček vrnil in jo želi nazaj. Marija nato občinstvu zaupa, da bo Franček sicer moral plačati za vse, kar ji je storil, vendar je kljub temu izjemno srečna, da se je vrnil k njej in ga bo vzela nazaj. Verjetno gre za zgodbo, ki joe je vsakdo izmed nas slišal že vsaj enkrat.

Čistilka Marija je sicer zgodba, ki je nastala pod peresom Toneta Partljiča. Govori o tako imenovanem “malem človeku”, njegovi borbi za življenje in preživetje, družinskih problemih, ki bi nas lahko prignali do solz, če nas ne bi prej premagal neustavljivi smeh.

KUD Svoboda Zagrad
KUD Svoboda Zagrad

KUD “Zarja” Trnovlje – Celje pa pripravlja še kar nekaj gledaliških poslastic. Tako si lahko na njihovem rednem repertoarju ogledate komedijo Krčmarica Mirandolina, ne zamudite pa tudi številnih gostujočih predstav, ki jih je pomlad ponesla v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje. Za več informacij spremljajte koledar dogodkov celje.info. Do takrat pa vam ponujamo utrinke iz sobotne predstave, ki si jih lahko ogledate v spodnjem video posnetku in fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=525]

F/T/V: Tina Ožvald

dzjezz_do_it_free_klik