Zaključek XXI. Novačanovih gledaliških srečanj s predstavo Krčmarica Mirandolina: Slavila Burka o jezičnem dohtarju (foto, video)


Tomaž Krajnc, igralec večera

V soboto zvečer je napočilo sklepno dejanje XXI. Novačanovih gledaliških srečanj v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje; potekala je zadnja predstava v sklopu festivala ter razglasitev najboljše predstave po izboru občinstva.  Odrske deske je najprej živahno zasedla igralska zasedba KUD “Zarja” Trnovlje – Celje s predstavo Krčmarica Mirandolina.

Predstava, ki poteka pod režisersko taktirsko Vojka Belšaka, le površinsko daje vtis lahkotne komedije. Glavni akterji so namreč prežeti s pohlepom, prevarami, lažmi, krajo in razprodajo vrednot, zaradi česar se vedno znova soočajo z eksistencialnimi problemi. Te karakteristike pa boleče sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi, ki samo sebe po znižani ceni prodaja imaginarnim neoliberalnim vrednotam. Krčmarica Mirandolina je tako navidezno vržena v morje, polno morskih psov, kjer zagovarja vrednote emancipirane ženske v 18. stoletju. Prav tako se na makro ravni bori tudi za svoje dostojanstvo in za golo preživetje v skorumpirani družbi. V njeni vlogi se zlahka znajde marsikatera ženska, ki si enostavno želi preživeti z dostojanstvenim delom. Kljub temu pa ne gre zanemariti drugih likov, kar dokazuje tudi Tomaž Krajnc v vlogi kavalirja Pl. Rippafratta, ki je za svojo suvereno igro prejel naziv Igralec večera. V primeru, da ste predstavo zamudili, si lahko nekaj utrinkov z nje ogledate v spodnji povezavi, kljub temu pa ste tudi sami toplo vabljeni k čim prejšnjemu ogledu.

KUD "Zarja" Trnovlje - Celje: Krčmarica Mirandolina

KUD “Zarja” Trnovlje – Celje je tako znova dokazal, da je sposoben sproducirati odlično predstavo, ki kljub resni tematiki s komičnimi vložki pritegne še kako zahtevnega gledalca. Že Shakespeare je s svojim citatom “Ves svet je teater” vedel, o čem govori, predstava Krčmarica Mirandolina pa je prav tako dokaz, kako se ves svet reflektira za gledališkimi zavesami. Sobotna predstava pa je bila mnogo več kot le to – potekala je namreč v okviru projekta Evropska noč gledališč 2013. Gre za večer, ko naj bi vsa gledališča, kulturni domovi, društva, zavodi in javne ustanove odprla vrata in pokazala občinstvu, kaj ustvarjajo oz. so ustvarili v preteklih sezonah.

Jože Osterman

Dolgoročni cilj projekta Evropska noč gledališč je v naslednjih letih doseči raven, ko bi si države na določen dan v letu tudi mednarodno izmenjale predstave in svoji publiki ponudile možnost ogleda ne le domače produkcije, temveč tudi projekte mednarodnih partnerjev. Predstava Krčmarica Mirandolina tako ni odzvanjala zgolj v dvorani KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, marveč je bila ideološko del širšega projekta, s katerim poudarja pomen gledališkega ustvarjanja.

Za predstavo Krčmarica Mirandolina, ki je napolnila dvorano KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, je odrske deske Jože Osterman, predsednik Zveze kulturnih društev v Sloveniji, ki je izrazil zadovoljstvo nad XXI. Novačanovimi srečanji 2013 in napovedal letošnjo zmagovalno predstavo po izboru občinstva. Tako je brez dvoma slavila komedija Burka o jezičnem dohtarju v izvedbi KD “Slomšek” Slovenska Bistrica. Nagrado sta prejela Niko Turk in Primož Rajh, ki sta se je v imenu celotnega društva izjemno razveselila.

Niko Turk in Primož Rajh

Občinstvo je tako zopet prepričala komedija, ki je pa v trenutnih časih še kako potrebna. Obiskovalci so tako XXI. Novačanova gledališka srečanja zapustili zadovoljni, z nasmehom na obrazu pa je odšel tudi Uroš Rošer, predsednik KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, ki je za naš objektiv povedal nekaj več o letošnjem festivalu. Vabljeni torej k ogledu video prispevka in fotogalerije, ki zajema utrinke iz zaključka XXI. Novačanovih gledaliških srečanj. Se vidimo prihodnje leto!

[simpleviewer width=100% height=700 id=464]

F/T/V: Tina Ožvald