Čudežna moč plesa tri dni vibrirala na celjskem odru


Celje je prejšnji konec tedna gostilo festival sodobnega plesa, imenovan KORPUS, kar je kratica za KOReografsko Platformo plesnih UStvarjalcev.

Mi ga mov-amo; foto: Nuša Ofentavšek

16. izvedba tovrstnega zbora plesalcev je prinesla trodnevno dogajanje na odru Plesnega foruma Celje.

V petek, 19. maja, je bilo dogajanje najbolj množično, saj se je v programu Pesem teles predstavilo osem plesnih skupin, ki so v 15 koreografijah predstavili vso barvitost in raznolikost plesnega izraza ter s svojo izpovednostjo prevzeli gledalce.

Sodelovali so: Plesni forum Celje (skupine PIF, Forum A in Forum B), Plesna Izba Maribor, KUD Qulenium Ljubljana, Pionirski dom-Center za kulturo mladih, Glasbena šola Krško-Oddelek za sodobni ples, Intakt, Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana- modul sodobni ples, Studio za svobodni ples, Ursus Dancers.
Človek se s človekom prepleta; foto: Nuša Ofentavšek

V soboto se je s plesnim avtorskim projektom Zgubani časi predstavila Patricija Crnkovič, ki je dopoldan vodila plesno delavnico na kateri je predstavila svoj način plesnega ustvarjanja, ki ga je zvečer uprizorila v svojem solo projektu.

Po besedah Gordane Stefanović Erjavec je navdušila tako mlade plesalce na plesni delavnici kot tudi zvečer na predstavi. “Bila je odrsko prezentna, idejno dovolj prepričljiva in tehnično dovršena,” je dodala priljubljena Goga.
Vzmah; foto: Nuša Ofentavšek

V nedeljo so se s svojim avtorskim performansom Iz delcev predstavile tri mlade, a izkušene plesalke: Ana Cvelfar in Kaja Vajdetič (od otroških let do konca srednje šole sta se izobraževali in pridobivali dragocene odrske izkušnje v Plesnem forumu Celje) in April Veselko, odlična mariborska plesalka, ki je nekaj časa poučevala sodobni ples v Plesnem forumu.

Relation between; foto: Nuša Ofentavšek

Pri svojem raziskovanju so na izviren in likovno zanimiv način prepletale gib, besedo, glasbo in zvok ter ustvarile magičen čas in prostor, ki  daje gledalcem možnost, da ga spremlja vsak po svoje.

GSE je ob tem podčrtala: “Celje je gotovo eno izmed najbolj živih plesnih središč v Sloveniji – imenujejo ga kar “plesno mesto”, zato je KORPUS, kot edini festival sodobnega plesa v naši regiji, še posebej pomembna platforma predstavitve plesnih ustvarjalcev Slovenije.”