Dnevi komedije 2014: Slavili komediji Misterij buffo in Tak si (foto, video)


Tina Kosi
Tina Kosi
Zasedba komedije Misterij buffo
Zasedba komedije Misterij buffo

V soboto zvečer so letošnji 23. Dnevi komedije prišli do sklepnega dejanja. Po tem, ko je SLG Celje tri tedne svoje obiskovalce oskrbovalo z zadostno dozo smeha, je bil čas za razglasitev žlahtne komedijantke, žlahtnega komedijanta, žlahtnega režiserje, žlahtne predstave po izboru občinstva in žlahtne predstave po izboru strokovne komisije. Zaključek festivala Dnevi komedije je za konec začinil še Boris Kobal s predstavo Po mojem Slovenci.

Zmagovalec letošnjih Dnevov komedije je brez dvoma satirična drama Misterij buffo, ki je prejela naziv žlahtna predstava po izboru strokovne komisije, poleg tega pa je ravno ta predstava poskrbela tudi za žlahtno komedijantko letošnjih Dnevov komedije, Mašo Derganc, in žlahtnega režiserja Aleksandra Popovskega. Naziv žlahtni komedijant si je izboril Klemen Slakonja v predstavi Tak si, ki je tudi občinstvo najbolj prepričala in osvojila naziv žlahtna komedija po izboru občinstva.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljale gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, gledališka režiserka Ajda Valcl in dramaturginja Simona Hamer, je soglasno sprejela sklep, da si Misterij buffo zasluži naziv žlahtne predstave, saj jo po besedah Tine Kosi “odlikuje premišljena, ostra in inteligentno izčiščena režija, ki se udejanja v ansambelski igri vrhunskih posameznikov. Spektakelska celota z ostro poantiranim humorjem odpira gledalcu aktualiziran prostor razmisleka, razpetega med peklom in rajem z jabolkom in malinami.”

Matjaž Zupančič
Matjaž Zupančič

Nagrado žlahtno komedijsko pero pa je izmed besedil, prispelih na natečaj, prejel dramatik in režiser Matjaž Zupančič za satirično komedijo z naslovom Vorkšop na Moljera.

Po razglasitvi zmagovalcev je za epilog poskrbel Boris Kobal s predstavo Po mojem Slovenci, ki je pripoved o človeku, ki trči v najrazličnejše situacije današnje stvarnosti. Skuša razmisliti o našem vsakdanu in si ustvariti svoje mnenje, a se izkaže, da je to presneto težko delo, saj se znajde v labirintu kontradikcij  in hudomušnih rezultatov.

23. Dnevi komedije so tako minili v duhu veselja in smeha, začinjenega s satiro, ki v času trenutne krize opozarja na to, v kakšni družbi živimo. Kljub črnim napovedim pa je ravno humor tisti, na katerega ne smemo nikoli pozabiti, zaradi česar verjamemo, da se tudi prihodnje leto snidemo na Dnevih komedije. Do takrat pa vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka sobotne noči.

[simpleviewer width=100% height=700 id=521]

F/T/V: Tina Ožvald

kud_zarja_veter_klik