Dnevi komedije 2018 v SLG Celje – program predstav


Slovensko ljudsko gledališče Celje (SLG Celje) zopet odpira svoja vrata najboljšim komedijam na slovenskih tleh. Na njihov gledališki oder se namreč zopet vračajo Dnevi komedije, ki bodo skrbeli za smeh v gledališču od 1. do 17. marca 2018.

Dnevi komedije vsako leto ob zadnjih izdihljajih zime v knežje mesto pripeljejo smeh in veselje. Skrbno izbran program zajema žlahtne komedije iz vseh vetrov Slovenije. Izmed vseh prijavljenih predstav je program letos prvič sestavila selektorica Alja Predan, ki se je želela pri izboru izogniti kiču in negovati žlahtno v komediji, ne pa potrošnega blaga.

Ob tem je ugotovila, da je najbolj varna in smešna tema za oder zakonolom, kar bomo lahko videli tudi na 27. festivalu Dnevi komedije. Od vseh predstav so kar tri sodobne slovenske, sodelovalo pa bo tudi SLG Celje s komedijo Ljubi moj.

Dnevi komedije 2018 – program

Predanova je skupaj s Tino Kosi, upravnico in umetniško vodjo SLG Celje, predstavila program letošnjih Dnevov komedije, ki si ga lahko ogledate spodaj:

Četrtek, 1. marec 2018, ob 19.30 – Otvoritev festivala

Nejc Gazvoda: ČAKALNICA, režiserja Dejan Batoćanin, Uroš Fürst, SiTi Teater in Kreker

Petek, 2. marec 2018, ob 19.30

Yasmina Reza: BOG MASAKRA, režiserka Ajda Valcl, Drama SNG Maribor

Sobota, 3. marec 2018, ob 19.30

Florian Zeller: RESNICA, režiser Alen Jelen, Slovensko stalno gledališče Trst

Četrtek, 8. marec 2018, ob 19.30

Elaine Murphy: LJUBI MOJ, režiser Andrej Jus, Slovensko ljudsko gledališče Celje

Petek, 9. marec 2018, ob 19.30

Marc Camoletti, Michael Niavarani: (TOTALNO) KATASTROFALNA VEČERJA, režiser Samo M. Strelec, Gledališče Koper

Sobota, 10. marec 2018, ob 19.30

Vinko Möderndorfer: TRI ŽENSKE, režiser Vinko Möderndorfer, Prešernovo gledališče Kranj

Četrtek, 15. marec 2018, ob 19.30

Gašper Tič, Davor Herceg: TRAČ, režiserja Jaka Ivanc, Gašper Tič, Mestno gledališče ljubljansko, Gledališče Koper

Petek, 16. marec 2018, ob 19.30

Molière: ŽLAHTNI MEŠČAN, režiser Eduard Miler, Mestno gledališče ljubljansko

Sobota, 17. marec 2018, ob 19.30 – Zaključek festivala in podelitev nagrad

Joe Orton: DAN NOROSTI, režiser Boris Kobal, Špas teater

Osem tekmovalnih predstav bo ocenjevalo občinstvo in strokovna komisija. Publika bo lahko vsak festivalni večer izbrala komedijantko ali komedijanta večera in žlahtno komedijo festivala po izboru občinstva. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik, urednik, pisec in dramaturg Rok Bozovičar, bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta.

V SLG Celje so podrobneje predstavili program letošnjega festivala Dnevi komedije.
V SLG Celje so podrobneje predstavili program letošnjega festivala Dnevi komedije.
Žlahtno pero Izi Strehar

SLG Celje pa ne išče žlahtnih komedij le na odru, marveč tudi znotraj domiselnih in hudomušnih tekstov. Tako vsako drugo leto razpisuje natečaj za žlahtno komedijsko pero, zmagovalko pa so letos prvič oznanili pred začetkom natečaja. Gre za mlado dramatičarko Izo Strehar, ki je prepričala s komedijo z naslovom Vsak glas šteje.

Strokovno žirijo v sestavi mag. Tine Kosi (predsednica), Tatjane Doma in Alje Predan je brezkompromisno prepričala duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij.

polovicka_celje_klik