Dnevi komedije 2019: Realisti prepričali komisijo in občinstvo (foto)


Zadnja dva tedna je bilo Celje prestolnica smeha in zabave, saj je Slovensko ljudsko gledališče Celje (SLG) Celje gostilo 28. Dneve komedije.

Dnevi komedije so včeraj dosegli svoje sklepno dejanje, saj je na odru SLG Celje potekala zaključna prireditev s podelitvijo nagrad. Na letošnjih dnevih komedije je tako občinstvo kot tudi komisijo najbolj prepričala komedija Realisti.

Upravnica gledališča mag. Tina Kosi je izrazila zadovoljstvo ob uspešno izvedenih Dnevih komedije.
Upravnica gledališča mag. Tina Kosi je izrazila zadovoljstvo ob uspešno izvedenih Dnevih komedije.

Žlahtna komedijantka 2019 je postala Vesna Pernarčič za vlogo Wande v komični drami Venera v krznu Davida Ivesa v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. Po oceni strokovne komisije Vesna Pernačič v svoji vlogi blesti od začetka do konca; najprej kot naivna, gobezdava, nadebudna igralka, ki se skozi predstavo osupljivo spreminja v inteligentno, preračunljivo zapeljivko, ne da bi za trenutek izgubila bistvo lika ali pozabila na to, kako zelo talentirana je za komedijo.

Naziv Žlahtni komedijant 2019 si je prislužil Matej Zemljič za vlogo Maksa v komediji Predstava, ki gre narobe Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa v izvedbi TMK d. o. o. v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd. Obrazložitev strokovne komisije razkriva, da je Matej Zemljič je v vlogi Maksa spektakularno smešen – naj bo to zaradi izjemne natančnosti podajanja komičnih poudarkov, ki je pri tako mladem igralcu resnično impresivna, naj bo to zaradi skoraj »Jim Carreyjevske« gestikulacije in okončinskega opletanja ali pa zaradi čudovito bizarne dikcije, ki še dodatno začini že tako zelo dobro izdelan lik.

Žlahtna režiserka je postala Tijana Zinajić, ki je prevzela režisersko taktirko za pet igralcev, pijanca in občinstvo za kabaret Realisti  v izvedbi SNG Nova Gorica. Kot navaja komisija v obrazložitvi, “Tijana Zinajić v režiji Realistov vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo – vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči.”

Žlahtna komedija 2019 je kabaret Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica

Letošnji Dnevi komedije so tradicionalno postregli tudi z žlahtno komedijo. Ob tem je tako strokovno žirijo kot tudi občinstvo najbolj prepričal kabaret Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica. Po oceni komisije gre za predstavo, “ki v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta. Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija.”

Tadej Toš & The Band
Tadej Toš & The Band

Dneve komedije 2019 je zaokrožil Tadej Toš s svojim bandom, saj so za obiskovalce stkali glasbeno pot Prosto po Prešernu. Tadej Toš je s svojim dodelanim in pikrim humorjem poskrbel za to, da so obiskovalci letošnjih Dnevov komedije izkusili Prešernovo poezijo v rockovski izvedbi. Tadej Toš in The Band so tako utelesili Prešernovo poezijo in dokazali, zakaj je venomer vredno poseči po njej.

Dnevi komedije so se za letos tako zaključili, vendar glede na podporo gledališču in ljubezen do pristne, žlahtne komedije ni bojazni, da se smeh in veselje naslednje leto ne bi vrnila v prostore SLG Celje. Kako je bilo na letošnjem zaključku, pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.