Družbena ekologija v umetniških akcijah na ogled


suncan stone
Foto: Sunčan Stone

V Likovnem salonu Celje bodo do 7. decembra na ogled skupinske razstave dokumentacijske razstave Sestanki na prostem / Družbena ekologija v umetniških akcijah.

Na njej si bodo lahko obiskovalci ogledali izbor dokumentov iz javnih akcij, performansov in performativnih predavanj mlajše generacije ustvarjalcev, ki predstavljajo umetniška sodelovanja in odprte kolektivne procese, ki iščejo polje svobode znotraj vnaprej določenih družbenih pozicij.

 

Sestanek je srečanje določene skupine ljudi, navadno večje, na katerem se o čem razpravlja, dogovarja, sklepa. Termin prosto pa je v kontekstu razstave odprt in večpomenski. Lahko pomeni zelo nasprotujoče si pojme, kot je na primer odprti javni prostor oziroma zunanjščina ali delovanje izven zaprtih galerijskih kontekstov. Lahko označuje prosti trg dela, svobodno tržno gospodarstvo, ki je gonilni stroj za prekarno in fleksibilno delo ter negotova delovna razmerja. Prosto lahko razumemo tudi v kontekstu produkcijskih metod, ki spodbuja medsebojno sodelovanje, deljenje skupnega avtorstva, prosto programje ali odprto licenciranje.

Izbor dokumentov iz javnih akcij, performansov in performativnih predavanj mlajše generacije avtoric, avtorjev in avtorskih skupin predstavlja umetniška sodelovanja in odprte kolektivne procese, ki iščejo polje svobode znotraj vnaprej določenih družbenih pozicij. Njihov artivizem se ne ukvarja z velikimi zgodbami, temveč z neposredno bivanjsko izkušnjo. Iskrive akcije pa tvorijo okolje za avtonomno ustvarjanje in proizvajanje pogojev za neprestano spreminjanje estetskih odločitev v dinamiki medsebojnih odnosov. Eden od namenov razstave je preveriti raznolikost skupinskih avtorskih pristopov, ki so bodisi teoretski ter napolnjeni z inteligentnim humorjem in parodijo, bodisi spodbujajo aktivno participacijo galerijske publike, nagovarjajo mimoidočo publiko v javnem prostoru ali pa se v javnosti pojavljajo kot nerazumljiv moteči element.

Nedavna druženja umetnic in umetnikov v skupine z ozirom na zgodovino umetniških sodelovanj ponovno izražajo željo po solidarnosti, dopolnjevanju znanj, množenju moči in mobilizaciji delovanja, ki hodi po robu med neodvisno kulturo in konvencijami ter se kritično formira proti družbenemu sistemu. Razstava je dokumentacijskega značaja, kajti temelji na časovno vezani umetnosti, ki lahko obstaja samo v živo ali preko dokumentacije. Namen razstave je zabeležiti akcije z vsemi razpoložljivimi dokumenti (video, fotografija, besedilje), da bi zabeležili mesto in pomen, ki so ga imele časovno vezane akcije za razumevanje sodobnih delovnih pogojev in razmerij.

 

Dela na razstavi:

Jana Putrle Srdić in Zoran Srdić Janežič: Intelektualne kurbe, akcija v javnem prostoru, 2012; Sodelujoči intelektualki Petja Grafenauer in Slađana Mitrović; Foto dokumentacija: Andrej Cvetnič; Video dokumentacija: Urban Zorko in Marko Murč

Lenka Đorojević, Neža Jurman in Matej Stupica: Boxing Match, participatorna akcija, 2012; Foto dokumentacija: Jasna Jernejšek; Video: Kaja Brezočnik

Nika Autor, Miha Ciglar in Tina Valentan: Fiktivne situacije, intermedijski avdio-video-plesni performans, 2009;

Nika Arhar, Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Saška Rakef in Jasmina Založnik: Koreografiranje izračunov, performativno predavanje, 2012; Foto dokumentacija: Saša Huzjak,Sunčan Stone

Andreja Džakušič, Simon Macuh, Iva Tratnik (SIVA): obleka… človeka, video performans v javnem prostoru, 2010

Več o razstavi na strani: http://sestankinaprostem.wordpress.com/