Edinstven svet tridimenzionalnih iluzij prvič v Celju


V nakupovalno središče Citycenter Celje prihaja v torek, 15. septembra, Filip Mrvelj, 44-letni umetnik, ki ustvarja neverjetne 3D-ulične poslikave. 3D-slikanje, znano tudi kot ulična umetnost ali slikanje na pločnikih, je v svetu velika senzacija. Na prepričljiv in mnogokrat tudi pravljičen videz slike vpliva položaj opazovalca v prostoru.

S spremembo perspektive se namreč spremeni tudi slika. Posebnost in namen teh slikovitih podob je torej za obiskovalca ustvariti 3D-iluzijo, ko si jo ogledajo z določenega zornega kota – lahko tudi skozi kamero ali mobilni telefon.

Filipov najljubši slikarski motiv za talne slikarije so sicer letala. Tokrat pa bo hrvaški likovni umetnik v udobju celjskega Citycentra obiskovalcem na osrednjem prireditvenem prostoru v šestih dneh pričaral podobo mesta Celje iz perspektive celjskega Starega gradu. Posebna 3D-umetnina bo obiskovalcem na ogled vse do 30. septembra, ustvarili pa bodo lahko tudi marsikatero zanimivo fotografijo ali „selfie“.

Kdo je Filip?

Filip sicer uživa v aktivnostih na prostem, kot so kolesarjenje, tek, letenje in potovanje, njegovo umetniško ustvarjanje pa zajema predvsem 3D in letalsko umetnost. Ustvarja z vsemi vrstami barv na različnih površinah, tako notranjih kot zunanjih, v 3D in 2D tehniki, individualne in timske aktivnosti.

Njegov največji projekt je 1300 m2 velika anamorfna slika „Manjkajoča obala“, ki jo je ustvaril junija 2011 v domačem kraju Slavonski Brod na Hrvaškem (slika zgoraj). Slika je naslikana s trajnimi barvami na delu rečne obale, tako da je v enem trenutku, ko se reka Sava dviga in jo gledalec fotografira, videti, kot da se reka preliva na del kopnega. Za celoten projekt je potreboval 25 delovnih dni, in sicer kar pet dni za pripravo površja, saj je tisti del reke običajno dva do tri mesece v letu pod vodo. Ko je očistil površino, je potreboval še 20 delovnih dni, da jo je dokončal.

Na mednarodnem področju je septembra 2013 sodeloval v Lelystadu na Nizozemskem in skupaj s še štirimi umetniki za Guinnessov rekord ustvaril najdaljšo anamorfno sliko, ki je dolga 140,30 m. Ustvarjal je že na Hrvaškem, Nizozemskem, Cipru, v Nemčiji, BiH, Romuniji, Avstriji, Švici, Katarju, Franciji in Estoniji.