(V)stopite v 3D iluzijo in ustvarite E-razglednico z anamorfno sliko Celja

22. 09. 2020 08:00
Velika 3D podoba Celja umetnika Filipa Mrvelja v Citycentru Celje

V nakupovalnem središču Citycenter Celje je pretekli teden ustvarjal umetnik 3D uličnih poslikav Filip Mrvelj. V šestih dneh je ustvaril t.i. anamorfno sliko Celja. Gre za podobo mesta iz perspektive celjskega Starega gradu. Vsi opazovalci te zanimive podobe Celja pa so vabljeni, da stopijo na ustvarjeno 3D sliko in naredijo zanimivo fotografijo, ki lahko tako postane tudi zanimiva e-razglednica.

Tovrstne 3D iluzije so pri ljudeh popularne predvsem zaradi interaktivnosti, saj lahko po sliki hodiš. Kot pravi Filip, je pri tem še posebej pomemben faktor presenečenja, ko slika, ki sicer deluje popačena, na točno določeni poziciji opazovalca oživi in ga 3D podoba preseneti in s tem vedno ustvari pozitiven odziv pri publiki. Tudi med ustvarjanjem poslikave je stik z mimoidočimi opazovalci zanj zelo pomemben, saj gre za neposredno povezavo z ljudmi, od njih namreč prejema takojšnje kritike, od dobrih do slabih. Dodaja, da je vesel povabila Citycentra Celje, da je lahko v nakupovalnem središču, kjer so razmere za delo stabilne in precej bolj ugodne, kot je denimo to zunaj v naravi, ustvaril čudovito, 60m2 veliko 3D sliko Celja s podobo Starega gradu.

3D iluzija bo na osrednjem prireditvenem prostoru Citycentra Celje na ogled do 30. septembra. Vsi obiskovalci so vabljeni, da vstopijo v celjsko 3D iluzijo, ustvarijo fotografijo in t.i. e-razglednico delijo na družabnih omrežjih.

Kdo je Filip Mrvelj

Filip sicer uživa v aktivnostih na prostem, kot so kolesarjenje, tek, letenje in potovanje, njegovo umetniško ustvarjanje pa zajema predvsem 3D in letalsko umetnost. Ustvarja z vsemi vrstami barv na različnih površinah, tako notranjih kot zunanjih, v 3D in 2D tehniki, individualne in timske aktivnosti.

Njegov največji projekt je 1300 m2 velika anamorfna slika „Manjkajoča obala“, ki jo je ustvaril junija 2011 v domačem kraju Slavonski Brod na Hrvaškem (slika zgoraj). Slika je naslikana s trajnimi barvami na delu rečne obale, tako da je v enem trenutku, ko se reka Sava dviga in jo gledalec fotografira, videti, kot da se reka preliva na del kopnega. Za celoten projekt je potreboval 25 delovnih dni, in sicer kar pet dni za pripravo površja, saj je tisti del reke običajno dva do tri mesece v letu pod vodo. Ko je očistil površino, je potreboval še 20 delovnih dni, da jo je dokončal.

Na mednarodnem področju je septembra 2013 sodeloval v Lelystadu na Nizozemskem in skupaj s še štirimi umetniki za Guinnessov rekord ustvaril najdaljšo anamorfno sliko, ki je dolga 140,30 m. Ustvarjal je že na Hrvaškem, Nizozemskem, Cipru, v Nemčiji, BiH, Romuniji, Avstriji, Švici, Katarju, Franciji in Estoniji.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,622 seconds.