Etno festival Đurđevak 2015 (foto, video)


DSC_0157V soboto, 16.5. je v Celjskem domu potekal 10. etno festival Đurđevak. To je festival, na katerem dobimo priložnost za vpogled v srbsko kulturo. Predstavijo se razna kultura društva, tako Slovenije kot tujine, ob praznovanju srbskega kulturnega praznika Đurđevdan.

 

Đurđevdan (nam bolj znan kot Jurjevo) je eden najpomembnejših tradicionalnih praznikov. Za pastirje je bil to glavni letni praznik, saj so na ta dan prvič gnali živino na pašo, zato je s tem povezanih tudi mnogo verovanj in magije. Po vsem slovanskem svetu je bil ta dan letna meja, ko se simbolično odpre narava. Krščanski sveti Jurij naj bi po legendi ubil zmaja ali kačo. Praznik pa se po pravoslavnem koledarju praznuje 6. maja. Pri nas pa je ta lik bolj poznan kot zeleni Jurij.

DSC_0067

Na festivalu pa smo dobili vpogled v tradicionalno srbsko kulturo. Otroci so nam prikazali tradicionalne otroške igre ter skupaj s starejšimi zaplesali tudi tradicinalne plese. Nastopila pa je tudi skupina SKHD Desanka Maksimović Celje, kjer se je bolj pelo kot plesalo. Seveda pa so dogajanje popestile tudi tradicionalne noše.

DSC_0019

Vabljeni tudi k ogledu foto galerije in video posnetka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=817]

Marina Bajić