Festival Vstop prost zaključen z zvočnimi predstavami Volkmarja Kliena


volkmar klien 2014V raznoterem decembrskem dogajanju so imeli Celjani sredi tedna možnost prav posebnega doživetja, ki je bil obenem zadnji del 15. festivala Vstop prost/Admission free, ki je glavnino dogodkov predstavil med letošnjega junija. V tem času so svoje umetniške akcije, performanse, intervencije in instalacije v javnem prostoru izvedli domači umetniki.

Tokrat je na povebilo Društva likovnih umetnikov Celje v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje – Centrom sodobnih umetnostimesto v mesto ob Savinji prišel Dunajčan Volkmar Klien.

Zainteresirane obiskovalce je posamič sprejemal v Špitalski kapeli, kjer jih je vključil v “Rezeptionshaltungen” – niz treh kratkih, avdiovizualnih in haptičnih predstav.

Vsak udeleženec je na namenskih napravah zavzel tri opredeljene položaje. S pomočjo strukturno oblikovanih zvočnih gonilnikov in z namensko zgrajenim ogrodjem priključenih napeljav je zvok fizično in neposredno prenašal v telo prejemnika.  Usmerjeni vaji Haltung [položaj, drža] in Ent-Haltung [abstinenca]) sta  vodila v Koppelung / Resonanz [napeljava / resonanca], v performativno dejanje, skozi katero se je prejemnikova glava, ki je fiksirana na napravo, prelevila v koncertno dvorano …

P1017846

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bR; foto: aD