Gala večer 6. mednarodnega folklornega festivala “Od Celja do Žalca” v Celjskem domu (video)


Že šesti mednarodni folklorni festival “Od Celja do Žalca”, o katerem smo pred časom že pisali (klik!), se je minulo soboto, dan pred zaključkom, predstavil Celjanom v Celjskem domu. Pet skupin se je obiskovalcem predstavilo kar dvakrat, vrhunec pa je bil zaključni ples, kjer so plesali predstavniki vsake skupine.

Prisotne je na začetku gala večera ogrel nastop domače folklorne skupine (KD Celjska folklorna skupina), kmalu za njo je nastopila prva tuja, folklorna skupina iz Hrvaške, KUD Seljaćka sloga . Skupina iz okolice Virovitice  je sestavljena iz folklorne in tamburaške skupine, deluje pa nepretrgoma 77 let. Za svoje delo so prejeli zlato plaketo Hrvatskog sabora kulture, v svojem bogatem repertoarju pa imajo več kot trideset kol, pesmi in običajev iz okolice, od koder prihajajo. V svojem nastopu so prikazali kolo, ki prikazuje vaški način življenja.

Druga gostujoča skupina, ki je nastopila za Hrvati je bila folklorna skupina Dylen iz Karlovy Vary iz Češke.  Ustanovljena je bila 1974, zametki skupine segajo v 1957.  Večinoma gojijo tipične plese zahodne Češke. Sestavljena je iz več skupin. Poleg skupin predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih otro sta najpomembnejši odrasli skupini – mladinska (študentje) ter starejša skupina, ki jo sestavljajo že izkušeni člani. Plese vedno spremlja živa glasba, inštrumenti so violina, viola, klarinet, flavta, kontrabas in posebne češke tube.  Nastopali so že po vsej Evropi, tudi v Južni Ameriki. Predstavili so se z dvema tipičnima plesoma iz okolice Karlovy Vary.

Turška skupina Eyvan iz Ankare se je v Celjskem domu predstavila osnovnošolcem drugi dan festivala. Nastopajo s plesi iz različnih delov Turčije, najprepoznavnejši ples je ples dervišev.  Udeležujejo se raznih mednarodnih folklornih festivalov po vsem svetu.

Zadnja gostujoča skupina, ki je nastopila, je prišla iz Ukrajine. Številčna folklorna skupina Barvinok iz Kovel si je ime nadela po roži, ki je navadno okras ukrajinskih svatbenih noš. Je cvet sreče, mladosti, lepote, kar lahko pripišemo tudi ukrajinski folklorni skupini. Ustanovljena je bila 1973 na eni izmed srednjih šol. Od leta 1994 nosi skupina znak odličnosti, od leta 2004 pa tudi ime ljudska. Udeležujejo se številnih mednarodnih festivalov. Predstavili so se s plesom, ki prikazuje, kako fantje osvajajo dekleta. Odličnost so dokazali s svojim nastopom, ki je požel daleč največji aplavz.

Dogodek, ki se ga je sicer v Celjskem domu udeležilo manj ljudi, kot je bilo pričakovati, si nedvomno zasluži vse pohvale, saj je bilo mogoče videti vrhunske nastope vseh petih skupin. Udeležba obiskovalcev je po besedah organizatorjev bila nadpovprečna v Žalcu, malo manj so bili zadovoljni z udeležbo v Celju. So pa vsekakor prišli na svoj račun tisti, ki so si nastope ogledali.

Dogodek je povezovala izvrstna Saša Pukl. Zadnji dan so se vse sodelujoče skupine festivala “Od Celja do Žalca” udeležile povorke v Kamniku, ki je bil vrhunec šest dnevnega festivala. Torej dobra napoved za naslednji, 7. festival naslednje leto.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo posneli nekaj utrinkov nastopajočih v Celjskem domu.

v/t/f: Egon Horvat