Glasbena šola Celje svečano odprla nove prostore (foto, video)

02. 09. 2020 09:24

Na prvi šolski dan, 1. septembra 2020, je Glasbena šola Celje svojim učencem odprla nove prostore, v katerih bodo mladi glasbeniki še raje vadili.

mag. Simon Mlakar in Bojan Šrot sta nove prostore predala namenu. Foto: DejC

Več kot 850 učencev in dijakov Glasbene šole Celje je skupaj s približno 90 učitelji v novo šolsko leto vstopilo tudi v nove prostore. Ti so bili uradno predani svoji funkciji na prvi šolski dan. Trak sta svečano prerezala ravnatelj Glasbene šole Celje mag. Simon Mlakar in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Za glasbo na otvoritvi je poskrbela trobilna in tolkalna zasedba učiteljev GŠC.

Glasbena šola Celje

Glasbena šola Celje je sodobna  glasbena šola, kjer poučujejo vse klasične glasbene instrumente in vse ljudske instrumente v okviru javnega veljavnega programa. Učenci že s 5 leti vstopajo v program predšolske glasbene vzgoje in nadaljujejo v glasbeni pripravnici. V programu glasba lahko učenci izbirajo med vsemi instrumenti ter petjem. Učenci ob rednem pouku instrumenta obiskujejo pouk glasbene teorije ter komorno in orkestrsko igro. Poleg matične šole se pouk izvaja tudi na dveh dislociranih enotah v Vojniku in v Štorah, poučujejo pa tudi na OŠ Lava in občasno na OŠ Frana Krajnca.

Učitelji in učenci navdušeni nad novimi prostori. Foto: DejC

Glasbena šola Celje skozi zgodovino

Zgodovina Glasbene šole Celje sega v leto 1908. Takrat je namreč ljubljanska Glasbena matica v Narodnem domu ustanovila svojo podružnico, ki je tam delovala do začetka prve svetovne vojne. Po koncu vojne se je Glasbena šola Celje obudila svoje delo, tokrat na novi lokaciji, Slomškovem trgu 10, kjer deluje še danes. Leta 1983 so s samoprispevkom dogradili nova prizidka s koncertno dvorano. V kasnejših letih pa z adaptacijami pridobili še dodatne mansardne kabinete in druge prostore v zgradbah, ki se stikajo z matično šolo.

Novi prostori

Leta 2019 je Mestna občina Celje odkupila sosednjo stavbo za slabih 600.000 evrov. Skupaj z Glasbeno šolo so prostore adaptirali za dodatnih 218.000 evrov. Tako je bilo pridobljeno 457 m3 novih prostorov. Ti vključujejo 10 učilnic in dvorano za orkestralne vaje, kjer smo že lahko slišali klasične zvoke, ki so jih igrali mladi glasbeniki.

Glasba nas spremlja skozi vse življenje. Od rojstva do smrti. Nas bogati, pomirja, navdihuje in osrečuje. Blagor tistim, ki imate talent za glasbeno ustvarjanje. In blagor nam, ki imamo tako odlično glasbeno šolo v našem mestu.Bojan Šrot

mag. Simon Mlakar, ravnatelj GŠC:

Fotogalerija:

 

DejC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
246 queries in 4,239 seconds.