Glasbeni performans Ljubezen za 17.50 dolarjev pri Vodnem stolpu v Celju (foto in video)


ljubezen_za_17_50_dolarjev_1V sredo, 20. avgusta, je pri Vodnem stolpu v Celju v okviru prireditve Poletje v Celju, knežjem mestu potekal glasbeni performans štirih zgodb enega najbolj znanih in tudi najbolj prevajanih ameriških piscev dvajsetega stoletja, Charlesa Bukowskega, naslovljen Ljubezen za 17.50 dolarjev. Predstava, ki je privabila številne obiskovalce, je avtorski projekt mladih, vse bolj uveljavljenih celjskih umetnikov – Nike Korenjak, Luka Marcena, Miha Strniše in Miha Firšta.

Predstava Ljubezen za 17.50 dolarjev je preplet štirih zgodb, nadgrajenih s subtilnim izborom glasbe svetovnih klasikov in sodobnih komponistov. Igralka in trije igralci svojo vsestransko talentiranost izkazujejo kot odlični glasbeniki (Miha Strniša: akordeon, klavir, vokal; Miha Firšt: kontrabas; Nika Korenjak: klavir in Luka Marcen: viola), ob tem, da v predstavi nastopajo v različnih vlogah (Nika Korenjak kot Edna, Ljubica, Brenda in natakarica; Luka Marcen kot Sine, Robert in Ronnie; Miha Strniša kot Joe, Harry in Bill ter Miha Firšt kot Big Bart, lutka in Curt).

Ljubezen za 17.50 dolarjev daje vpogled v preplet sveta blišča in bede kontroverznega pisatelja Bukowskega, ki je v drugi polovici prejšnjega ameriško družbo šokiral z direktnim, nizkim in provokativnim jezikom, ki ga je vpeljeval v tematiko pozabljenih slojev ameriške družbe. S tem je izpostavil t.i. odpisane ljudi z družbenega dna, ki so ostajali v podtalju svetovne literature kot pomilovanja vredna sekta, nepomembni ljudje, zasramovani in nezanimivi. Z ironijo, prostaštvom, humorjem in direktnostjo je Bukowski spretno ponotranjil in privlačno uprizoril množico odpisanih.

ljubezen_za_17_50_dolarjev_2

Bukowski je zagotovo eden glavnih “krivcev”, da so prostitutke, viski in cigarete postali obvezni spremljevalci mladih literatov, neopazno združeni v kultni simbol literarne množice. Z uporabo prvoosebnega in tretjeosebnega pripovedovalca v zgodbah omogoča bralcu, da postane dodatna oseba v prostoru, opazovalec dogajanja. S prvoosebnim pripovedovalcem daje občutek, da bralec pripovedovalca pozna, da ga bo nekoč srečal v zakotnem lokalu ter z njim spil kozarec ali dva. Tretjeosebni pripovedovalec pa bralcu omogoča celoten pregled nad dogajanjem in izriše natančno sliko prostora, odnosov ter omogoča natančen pogled v intimo protagonistovih misli.

Performans Ljubezen za 17.50 dolarjev marsikaterega gledalca preseneti z neposrednim stikom z vulgarnostjo, grobim posegom v intimo, primitivizmom. V izogib tega (nemalokrat nadgrajenega z alkoholizmom in nasiljem), pa se je vendarle potrebno osredotočiti na sporočilno vrednost njegovega pisanja, na prefinjenost med cenenim in primitivnim. Kljub trdemu jeziku ne smemo spregledati človeškosti karakterjev, ki navkljub življenjski situaciji ohranjajo stopnjo dostojanstva.

ljubezen_za_17_50_dolarjev_3

Seveda pa ne moremo mimo igralske zasedbe, ki je več kot odlično odigrala predstavo od začetka do konca. Nika Korenjak, Luka Marcen, Miha Strniša in Miha Firšt so še enkrat več dokazali odlike v prehajanju med glasbo in igro, med bliščem in bedo, med prvo in tretjo prepovedno osebo, med ljubeznijo in sovraštvom ter med nedolžnostjo in slo. In širši javnosti znova dokazala, da so kos zahtevnejšim delom.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem si lahko ogledate inserte s predstave. Prav tako pa si lahko v spodnji galeriji fotografij ogledate utrinke s predstave.

[simpleviewer width=100% height=700 id=656]

v/t/f: eH

polsi-pol-cenejsa-pijaca-spital