Gledališka predstava teharskih gledališčnikov: Leta nič, en dan potem (foto in video)


leta_nic_en_dan_potem_1V nedeljo, 11. januarja, je v Kardinalovi dvorani Doma sv. Jožefa v Celju potekala gledališka predstava z naslovom Leta nič, en dan potem. Člani ljubiteljskega gledališča Teharje Celje so v času praznikov na odru pripravili odrešenjsko sporočilo božične noči, kot ga je videl pisatelj Zorko Simčič, prejemnik številnih literarnih nagrad, med drugim tudi nagrade Prešernovega sklada.

Rdeča nit predstave, ki so jo člani Ljubiteljskega gledališča Teharje Celje postavili na oder, je ranjen in zaradi nosečnosti z nesoglasjem zaznamovan zakon mladih judovskih zakoncev Debore in Lameha. V dogajanje je vpletena tudi Deborina mama Noema, ki je do hčerke zaščitniška, do hčerinega moža Lameha, ki neprestano išče službo in uteho v alkoholu, pa ravno obratno. Osrednje dogajanje je v domu mladih zakoncev. V online casino neprijetno razpoloženje se vključi sveta družina, ki se na poti iz Betlehema za kratek čas ustavi pri njiju ter prinese notranji mir in blagoslov.

leta_nic_en_dan_potem_2

V ospredje postavljeno človekovo svobodno voljo, katere meje so vse bolj zabrisane, predvsem z odločanjem o življenju in smrti, so odlično prikazali prav vsi nastopajoči. Čustvena in od minulega splava prizadeta, na videz krhka Judinja Debora (Saraja Hribernik) se v danem trenutku upre nastopaškemu in večkrat okajenemu možu Lamehu (Andrej Hribernik), ki od nje zahteva ponovno prekinitev nosečnosti. Svojo vlogo je odlično odigrala Noema (Ljudmila Conradi), prav tako pa tudi Marija (Sandra Jazbec) in Jožef (Srečko Maček).

leta_nic_en_dan_potem_3

Že dobri dve desetletji člani Ljubiteljskega gledališča Teharje Celje pripravljajo recitale ter predstavljajo domače in tuje pesnike, uprizarjajo pa tudi dramska besedila. Poleg številnih krajev po vsej Sloveniji se že nekaj časa spogledujejo tudi s tujino – obiskujejo Slovence v zamejstvu; v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Z različnimi celjskimi pevskimi zbori in zbori iz zamejstva pod taktirko vodej gledališča Petra Simonitija nadgrajujejo vsebino in pestrost kreiranja ljubiteljske kulture.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na predstavi, v spodnjem video posnetku pa si lahko ogledate utrinke s predstave.

[simpleviewer width=100% height=700 id=763]

v/t/f: eH

polsi-masaze-klik