Hermanov bonton ter Fotoaparat in vojna novi razstavi v MnZC (foto, video)


V Muzeju novejše zgodovine Celje so predstavili novi razstavi Hermanov bonton ter Fotoaparat in vojna. Obe vas že pričakujeta na Prešernovi ulici 17.

Otroški muzej Hermanov brlog, ki se nahaja v prvem nadstropju MnZC, je doživel novo poglavje. Tam je namreč svoj prostor našla že 24. občasna razstava z naslovom Hermanov bonton, ki zajema pravila spodobnega vedenja v družbi. Mladi nadebudneži si jo lahko ogledate do konca prihodnjega leta.

Hkrati je svoja v pritličju muzeja vrata odprla razstava Fotoaparat in vojna: fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ta na vas čaka do konca maja.

Hermanov bonton v MnZC. Foto: DejC

Hermanov bonton

Hermanov bonton (predstavitveni VIDEO) nam je predstavila vodja pedagoških programov MnZC Jožica Trateški. Razstava je svojo premiero dočakala v petek.

Pravila lepega vedenja so odvisna od časa, okolja, družbe. Za kvalitetno življenje jih potrebujemo vsi. Da ne bo več zadreg in nerodnosti, kako ravnati v različnih situacijah, bo razstava ponudila marsikateri odgovor. Je precej aktualna, ponuja pa tudi zgodovinske sladkorčke.

Kljub temu, da se navezujemo na zgodovinski pogled to, da se obnašaš po pravilih bontona ne pomeni, da si staromoden. To pomeni, da si obziren do sebe in drugih ter do okolja, narave in živali. Vsak stik z nekom se prične s pozdravom, čemur je namenjen uvodni prostor. Sledijo bonton v javnosti, pri mizi, obleka naredi človeka a tudi človek obleko, štiri čarobne besede, bonton na kulturni prireditvi ter bonton za zaslonom, vse prej kot bonton, pogovarjanje, športni bonton ter bonton v naravi. Razstava je interaktivna, saj se tako otroci največ naučijo.Jožica Trateški, vodja pedagoških programov MnZC

Fotoaparat in vojna v MnZC. Foto: DejC

Fotoaparat in vojna

Gostujoča razstava Fotoaparat in vojna, ki jo je predstavil direktor MnZC dr. Tonček Kregar obeležuje 80. obletnico začetka druge svetovne vojne pri nas. Med vojnimi fotografijami je največ gradiva partizanskega odporniškega gibanja, manj pa je fotografij ostalih vpletenih strani. Razstavo so dopolnili z izborom lokalnega gradiva, saj MnZC hrani dragoceno zapuščino celjskega fotografa Josipa Pelikana, med njimi več kot 3.000 fotografij nastalih med nemško okupacijo mesta.

Sočasno sta izšli knjižni izdaji o zgodovini Celja med 2. svetovno vojno. Nova je knjiga Aleša Marđetka Trdnjava na jugu tretjega rajha (Celje med okupacijo 1941-1945) ter druga dopolnjena izdaja spominov Ivana Grobelnika – Iva Harmonika, škarje in Stari pisker.

 

 

Tone Kregar in Jožica Trateški predstavita novi razstavi:

Fotogalerija:

 

DejC