Hiša kulture Celje v prihodnji sezoni: Vzletišča & Sidrišča, vrača se muzikal Veronika Deseniška


Pred novo sezono kulturnega dogajanja je program, ki ga pripravljajo, predstavila Hiša kulture Celje. V legendarnem atriju nekdanje gostilne Majolka sta zbrane nagovorila direktor, Miha Firšt, in kuratorka gledaliških programov ter vodja Veronikine nagrade, Nuša Komplet Peperko.

V družbe še dveh gostij, ki sta v nadaljevanju predstavili prihajajoči sodelovanji, je Miha Firšt povzel poudarke pretekle sezone. V njej se je Hiši kulture Celje pridružilo več sodelavcev. Za celostno podobo po novem skrbi oblikovalka Ana Nežmah, za fotografijo pa Robert in Lea Remic Valenti. V prejšnjem letu so zaznali rast udeležbe na dogodkih, tudi v okviru glasbenega abonmaja, kar je glede na vsebinsko zasnovo zelo spodbudno.

Nuša Komplet Peperko; foto: Celje.info

Zadnji večji projekt,ki so ga spravili “pod streho” je bila podelitev Veronikine nagrade, ki jo vodi Nuša Komplet Peperko, ki je tudi predstavila poudarke. V okviru projekta so v Prešernovi ulici uredili eno od izložb. Izpostavila je delo strokovne komisije, kakor tudi samo izvedbo dogodka, ki je bil sicer v Narodnem domu namesto na Starem gradu. Teden dni prej so se na gradu zbrali entuziasti, ki so brali poezijo, ki je nominirana. “To je res lep način, kako poezijo približati ljudem. Zdaj gre Veronika do februarja spat,” je podčrtala NKP.

V okviru njihove produkcije so predstavo Roza izpeljali 17-krat, nazadnje prav v atriju Majolke, Komedija o artu pa je doživela šest izvedb.

Sidrišča in Vzletišča

Letošnji glasbeni abonma so poimenovali Sidrišča in prinaša devet terminov. V programski knjižici so zapisali, da želijo v življenju polnem banalnosti hipno interesantnih vsebin socialnih vsebin ponuditi spominska sidrišča, ki retroaktivno daljšajo življenje; v svetu nenehnih kriz in katastrof zagotoviti kontemplativna sidrišča za umiritev duha … Umetniški vodja glasbenih programov pri HKC sicer ostaja Simon Dvoršak.

Miha Firšt; foto: Celje.info

S Sedmo Beethovnovo, ki je namensko nastala za HKC izpod rok Nenada Firšta, se bo vse skupaj začelo 21. septembra in zaključilo sredi maja z nastopom dua Leskovar-Grm, ki edini ne bo v Narodnem domu, temveč v Stari grofiji.

Med drugim abonma prinaša gostovanje klavirskega tria Amatis, ki velja za vodilno komorno zasedbo v svetu. Abonenti bodo deležni tudi pevskih nastopov, kakor tudi malce drugačnega dogodka od siceršnje zasnove abonmaja, ki ga bo izvedel septet Salzmusique.

Atrij Majolke ima potencial kot uprizoritvena lokacija; foto: Celje.info

Uprizoritveni cikel so pri HKC poimenovali Vzletišča, saj se seli po različnih lokacijah.  Komplet Peperko je ob tem dejala: »Vsako leto me to spravlja v stres, ker je treba prostor prilaogoditi tehničnim zahtevam. Po drugi strani to dela naš abonma bolj živ, alternativen. Menim, da se lepo pozicionira med klasičnim odrom in performativnimi vsebinami Centra sodobnih umetnosti. Vzletamo ne samo skozi prostore, temveč skozi ljudi, ki pridejo k nam.«

Sezono bodo začeli z Jato izkušenih ptic. Ajda Tomazin iz projekta Odprti predali, je o dogodku, ki se ima zgoditi 22. septembra povedala: “Gre za projekt s predstavnicami Univerze za tretje življenjsko obdobje in je poimenovan Jata izkušenih ptic. Specifika te predstave je, da se dogaja po mestu in s tem postane del te jate. Ne gre za klasični zvočni sprehod, temveč za performans. Veselimo se, da se v mesta, ki so vključena pridružuje tudi Celje. Želimo, da bi ljudje spregovorili o zgodbah mesta,” je bila optimistična Tomazin.

Ajda Koloini iz Zavoda Bunker, ki v Ljubljani sicer upravlja s staro mestno elektrarno, je spregovorila o predstavah, ki se bosta odvili v novembru. Eno od prizorišč bo tudi prostor začasne rabe na Glavnem trgu 8, kjer bo na ogled predstava 410 km, ki preizprašuje, kaj si sploh upamo želeti. V predstavi Krog bodo raziskovali odnos med delom in srečo. Predstavi bosta sicer del festivala Drugajanje, ki bo ponudil kopico spremljajočih aktivnosti.

Na Stari grad se vrača muzikal Veronika Deseniška

Ob koncu je Firšt navrgel, da se pripravljajo na ponovno izvedbo muzikala Veronika Deseniška na celjskem Starem gradu, in sicer naslednje poletje, natančneje v juliju.