Zlatnik poezije Iztoku Osojniku


Letošnji zlatnik poezije, ki ga od leta 2021 podeljuje Hiša kulture Celje, prejme Iztok Osojnik za bogat pesniški opus, prispevek k slovenski kulturi in književnosti ter vztrajno odpiranje prostorov za svobodno ustvarjalnost.

Osojnik je bil leta 1997 prvi prejemnik Veronikine nagrade za pesniško zbirko Razglednice za Darjo.

Iztok Osojnik, Človek, Umetnik in če bi res morali razdrobiti, opredeliti, bi lahko zapisali še pesnik, doktor znanosti, antropolog, zgodovinar, komparativist, filozof, slikar, pisatelj, esejist, prevajalec, predavatelj, urednik, ustanovitelj in organizator številnih mednarodnih in domačih ustanov, gibanj in prireditev, alpinist, turistični vodnik in popotnik in še vse to, je najbrž premalo,” so ob razglasitvi letošnjega dobitnika zlatnika poezije zapisali v Hiši kulture Celje.

Osojnik si je zlatnik poezije za življenjski prislužil za pesniški opus ter ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Iztok Osojnik je bil leta 1997 tudi prvi prejemnik Veronikine nagrade za pesniško zbirko Razglednice za Darjo, kasneje pa za to nagrado še dvakrat nominiran s pesniškima zbirkama Nekoč je bila Amerika (2003) ter Mah in srebro (2017). Poleg tega je prejemnik Župančičeve in Jenkove nagrade ter Čaše nesmrtnosti, njegova dela pa so prevedena v več kot 25 tujih jezikov.

Konstruktivni anarhizem mogoče prepoznati kot ozadje njegovega delovanja vse do današnjih dni

Kot v obrazložitvi nagrade piše izr. prof. dr. Darja Pavlič, je konstruktivni anarhizem, iz katerega izhaja Iztok Osojnik, mogoče prepoznati kot ozadje njegovega delovanja vse do današnjih dni. “Institucionalno delovanje mu ni pisano na kožo, vendar je vrsto let uspešno vodil literarni festival Vilenica; bolj kot utrjevanje hierarhičnih struktur ga znanima ustvarjanje v avtonomnih okoljih. Objavil je več kot 30 knjig poezije, nazadnje zajetno knjigo z naslovom »2021«, v kateri je s svoje perspektive popisal dogajanje v omenjenem letu. Za njegovo poetiko so značilni modernistični postopki, kot so tok zavesti, asociativni preskoki, fragmentarnost zgodb. Lirski subjekt je pripravljen govoriti o vsem, kar se mu dogaja, vendar ne na način naivnega izpovedovanja. Gre za učenega posameznika, ki načrtno motri sebe in druge, zato v njegovih pesmih najdemo opise in ironične komentarje lastnega početja, ocene družbenega dogajanja doma in v svetu, dialoge z drugimi avtorji in razmisleke o filozofskih vprašanjih,” je med drugim zapisala izr. prof. dr. Darja Pavlič. Celotno utemeljitev nagrade lahko preberete tukaj.

Zlatnik poezije je priznanje pesniku za njegov življenjski opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture. Nagrado je začela podeljevati pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade – Fit media d.o.o. leta 2005, v letu 2021 pa je podeljevanje zlatnika poezije, Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta in male Veronike za najboljšo dijaško pesem prevzela Hiša kulture Celje.

Letošnja 26. podelitev Veronikine nagrade, kjer bosta podeljeni tudi nagradi zlatnik poezije in mala Veronika bo na tradicionalni prireditvi 30. avgusta na Starem gradu Celje.