Izšla nova knjiga Alme Karlin: Daljna ženska (foto, video)


V lapidariju na Savinjskem nabrežju pri Osrednji knjižnici Celje, so predstavili novo knjigo Alme Karlin Daljna ženska. Ta je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

V četrtek, 24. septembra 2020, je v lapidariju pri Osrednji knjižnici Celje potekala predstavitev nove knjige Alme M. Karlin, naslovljene Daljna ženska. Knjiga je pred kratkim izšla pri Celjski Mohorjevi družbi (CMD). Besedilo je izbrala, prevedla in z opombami dopolnila Jerneja Jezernik, sicer ena največjih poznavalk Alme Karlin, ki je med drugim prevedla tudi Almine stihe. Pogovor z njo je vodil urednik knjige Aleš Čeh, na predstavitvi pa sta prisostvovali tudi ravnateljica CMD dr. Tanja Ozvatič in oblikovalka knjige Sara Pančur.

Hkrati je izšel tudi četrti ponatis Alminega Samotnega potovanja.

Predstavitev nove knjige Alme Karlin Daljna ženska. Foto: DejC

Daljna ženska

Daljna ženska je avtobiografska zgodba Alme M. Karlin o njenem znanstvu in odnosu s protinacističnim ubežnikom Hansom Joachimom Bonsackom (s psevdonimom Frank von Halen), ki se je v strahu pred maščevanjem režima zatekel v Celje, kjer ga je pod svoje okrilje vzela Alma. Njune poti se prepletejo na življenjsko usoden način, ki ga avtorica rešuje z vsem, kar jo je zaznamovalo: umetnostjo in upornostjo, magijo in molitvijo, sočutjem in jezo. Napeto pričevanje in najverjetneje Almina najbolj iskrena literarna izpoved, ki nam popotnico sveta nariše v novi luči.

Jerneja Jezernik in njena fascinacija z Almo

Moja fascinacija z Almo se je začela tu, v Celju. Sicer sem Braslovčanka vendar sem v Celje hodila na Kajuhovo gimnazijo. Ker sem se vozila z vlakom sem nekega dne na poti do železniške postaje pred mestom, kjer je stala Almina rojstna hiša, uzrla nekaj novega. Tam sem zagledala ploščo, na kateri je pisalo V tej hiši je bila rojena Alma Maksimiljana Karlin (1889 – 1950), svetovna popotnica in pisateljica. Takrat sem si rekla: „Kako je mogoče, da je v tem malem mestu ob Savinji nekoč živela ženska, ki si zasluži tako izrazoslovje na spominski plošči.“ Po raznih, predvsem negativnih opisih Alme sem si rekla: „Razišči, kdo je ta ženska v resnici bila.“ Tako sem si zadala to življenjsko nalogo.Jerneja Jezernik

Odlomek iz Daljne ženske iz ust Jerneje Jezernik:

 

DejC