Z branjem do zvezd 2019: zaključek bralne značke odraslih v znamenju Alme M. Karlin (foto, video)


Z branjem do zvezd 2019, kakor je letošnji bralni znački ime, so zaključili na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ko so v Osrednji knjižnici Celje podelili priznanja bralcem.

Branje je čudovito popotovanje, na katerem lahko dosežemo tudi zvezde, zato nas Osrednja knjižnica Celje vabi, da beremo skupaj, da beremo kvalitetno in da beremo čim več. Za osvojitev celjske bralne značke je bilo dovolj, da ste s seznama izbrali pet naslovov, jih prebrali in jim zaupali svoje misli in občutke, ki so se vam prikradli med branjem.

z_branjem_do_zvezd_00
Z branjem do zvezd 2019 v znamenju Alme M. Karlin. Foto: DejC

Letos si je bralno značko prislužilo 69 bralcev, ki so prejeli lepo knjižno darilo, del kater je bila slikanica Alma, Svet pred domačim pragom.

Z branjem do zvezd 2019

V letošnji seznam Z branjem do zvezd 2019 (celoten seznam) so vključili dve knjigi slovenske popotnice, pisateljice in pesnice Alme M. Karlin. Letos namreč v Celju obeležujemo Almino leto – 130 let njenega rojstva in 100 let začetka njenega popotovanja okoli sveta. Sicer ste lahko izbirali med 45 knjigami slovenskih in tujih pisateljev. Med njimi niso manjkala dela Ernesta Hemingwaya, Aldousa Huxleya in Trumana Capoteja, če omenimo širši javnosti bolj znane.

Z 8. bralno značko so začeli 8. februarja, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, 3. decembra, ko se spominjamo Prešernovega rojstnega dne, pa so bralno značko zaključili s prav posebnim dogodkom.

Zaključni dogodek

Na zaključnem dogodku, ki so ga priredili v Študijski čitalnici celjske knjižnice, se je predstavila Jerneja Jezernik. Prevajalka je, skupaj z Boštjanom Dvořakom, prevedla Almine stihe. Ti so izšli v zbirki knjig Z Almo v svet, pod naslovom Dediči luči. Poezija je dobila tudi uglasbeno verzijo. To je ustvarila pevka in kantavtorica Nika Solce, kateri sta se na inštrumentih pridružila Igor Bezget in Mary Servatius. Pesmi so izšle na kompaktni plošči pod naslovom Ko duše pokličem. Za pokušino, kako zveni delček njih, si oglejte video spodaj.

Nika Solce, Igor Bezget in Mary Servatius:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski